Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz lesöpörte a Közös Ország Mozgalom választási törvényjavaslatát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mai ülésén döntött az Országgyűlés igazságügyi bizottsága annak a választási törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételéről, amelyet a Közös Ország Mozgalom és az ellenzéki pártok közösen alkottak meg. A Fidesz-KDNP-s többség a tárgysorozatba vétel ellen döntött.

A javaslatot Tóth Bertalan (MSZP), Hadházy Ákos (LMP), Fodor Gábor (Liberálisok), Szabó Szabolcs (Együtt) és Szabó Timea (Párbeszéd) nyújtották be. A bizottságban az összes ellenzéki képviselő, még a Jobbik bizottsági tagjai is támogatták a tárgysorozatba vételt.

Bárándy Gergely, az MSZP bizottsági tagja a Mércének elmondta, a kormánypárti képviselők a jelenlegi választási rendszert is igazságosnak minősítették, a mostani javaslatot pedig pusztán „baloldali hecckampányként” könyvelték el.

Arra a kérdésre, hogy ez jelenti-e a törvényjavaslat végét, a szocialista képviselő nem tudott túl sok biztatót mondani. A bizottsági negatív döntés után még van lehetőség arra, hogy egy ellenzéki frakcióvezető az Országgyűlés plénuma elé vigye a tárgysorozatba vétel kérdését, Bárándy szerint fognak élni ezzel a lehetőséggel is, hogy az egész ház előtt elmondhassák újra érveiket a választási rendszer módosításának szükségességéről.

Ám a parlamenti erőviszonyokat ismerve, nem valószínű, hogy plénum felülírná az igazságügyi bizottság döntését.

Nyolc ellenzéki párt szeptember végén egyezett meg egy új, a jelenleginél igazságosabb választási rendszer körvonalairól, amelyet aztán ellenzéki képviselők nyújtottak be a parlamentben. A javaslat

  • megszüntetné a győzteskompenzációt,
  • arányosabbá tenné a választási rendszert,
  • átláthatóbbá a pártfinanszírozást,
  • lehetővé tenné, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben
  • a választókerületek határainak megrajzolásával pedig egy független szakértőkből álló bizottságot bízna meg.

Fidesz: nem a választási rendszerrel, hanem az ellenzékkel van baj

Közleményt adott ki a Fidesz is az üggyel kapcsolatban. A választási rendszerrel kapcsolatban nem hangzanak el érvek benne, ám annál több az ellenzék ócsárolása. Az MTI által közölt nyilatkozatban az írták: az ellenzék „hiteltelen, a nemzeti érdekek ellen dolgozik, migránsokkal akarja betelepíteni az országot, és tele van korrupciós ügyekkel”.