Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi marad Európából, ha emberéletekbe kerülhet a látszólagos biztonságunk?

Ez a cikk több mint 8 éves.

50 menekült fulladt meg egy magyar rendszámú kisteherautóban az osztrák határ mellett. Három másik kisteherautót még a tragédia bekövetkezte előtt kapcsoltak le az osztrák hatóságok.

A menekültek nem jókedvükben jönnek, hanem azért, mert menekülnek. Nem gyilkolni jönnek, hanem pont az életért, hogy élhessenek. És mivel otthonukban a halál fenyegeti őket, rengeteget kockáztatnak azért, hogy új otthonra leljenek. Európa pedig az agresszív rendteremtő intézkedésekkel ezeket a kockázatokat növeli.

fenakadtak.png Szabó Bernadett / Reuters

Minél nehezebb átjutni a szerb, a macedón, a német, az osztrák vagy a magyar határon, annál többet fognak kaszálni az embercsempészek, és annál kockázatosabb lesz a menekülteknek eljutni ezekbe az országokba. Annál veszélyesebb lesz az út, és annál veszélyesebbé tehetik ezt az embercsempészek. Végül annál többet kell bevállalniuk a menekülteknek. Márpedig a menekültek meg fogják próbálni. Otthon ugyanis nem vár rájuk semmi, csupán a háború és a halál. Többségük mindenét pénzzé teszi, hogy útnak indulhasson, és remélhetőleg révbe érjen egy jobb életről álmodva.

Akik ma tűzparancsot követelnek a határnál, rendkívüli helyzetről beszélnek, és a megoldások keresése helyett csak és kizárólag egy hamis, a menekültek megállításáról szóló, rendteremtő mítoszt hirdetnek, olyan politikákat támogatnak, amelyek ilyen és ehhez hasonló tragédiákat idézhetnek elő.

Félreértés ne essék. Jogos az igény saját magunk és az életünk védelmére. Jogos az igény a biztonságra, jogos az igény arra, hogy a menekültek minél kevesebb kárt okozzanak a földeken, vagy másképp a magyar állampolgároknak, és jogos az igény a békés életre. Az a hangulatkeltés nem jogos, amely a saját materiális és mentális állapotunkból fakadó félelemre (ami részben a korábbi és mostani rossz kormányzások következménye is) alapozva nem arra ösztökél minket, hogy megoldásokat keressünk, vagy csökkentsük az esetleges kárt, hanem arra, hogy ellenséget keressünk, akit lehet gyűlölni.

A menekült nem fogja kikerülni a vetést, ha nem figyelmezteti erre tábla, ha nem tudatja vele a hatóság. Lehet ezért gyűlölni, kampányt csinálni ebből, vagy ki lehet rakni a táblát és figyelmeztetni. A menekült nem fogja szemetesbe dobálni a szemetet, ha nincs szemetes. Lehet a menekültet ezért utálni, de ki is lehet rakni egy figyelmeztetést, amelyben megkérjük erre (ez például elég jól működik több helyen is Budapesten), és ki lehet helyezni szemetest is, ha már azt szeretnénk, hogy használja. A menekült akkor fog kevesebb kárt okozni, ha együttműködünk vele.

Magyarországon viszont a menekültkérdés állami kezelésében nem ez zajlik. Mi kerítést építünk, hadsereget vetünk be, a kormányzati propaganda pedig, hogy igazolja a helyzet kezelésére alkalmatlan lépéseit, ordít. Az állam megszűnéséről hadovál, tűzparancsot követel, kerítést épít.

Pedig ha a rend egyoldalúan győzedelmeskedik a szabadság és a humanizmus felett, ha nincs más megoldási javaslat, mint a fizikai erőszak, akkor pontosan oda jutunk, mint amitől rettegünk: a terrorhoz. És a terror könnyen megszokássá válik, fertőz és terjed, és ha elég hangosan ordítják az igéit, előbb-utóbb része lesz a megoldási rutinnak. Akkor pedig nem az Európát „elárasztó idegenek”, a „barbárok” veszik el tőlünk és teszik tönkre majd az általunk ismert Európát, hanem mi magunk követeljük ki a lerombolását, és mi magunk bontjuk le azt az Európát, amelyet eddig szerethettünk.

50 ember halt meg a magyar-osztrák határon. Nekik nem volt más választásuk, mint az életveszélyes embercsempész út, mert a magyar és európai hatóságok, valamint a propaganda nem adott más választást. A határon ugyanis elkapják őket, ha gyalog jönnek, a vonatról pedig leszállítják őket.

Mindenki elgondolkodhat rajta, hogy akkor, amikor erőteljesebb fellépést kért a „jövevények ellen”, hozzájárult-e ehhez a tragédiához vagy sem. Igen, talán ez lenne a legjobb, ordítás helyett eltöprengeni, mi történik most Európában, mit kockáztatunk, és mi lehet a valódi megoldás.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a menekültek és európa helyzetéről, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.