Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump: Győztünk! Demokraták: Győztünk!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mindkét fél győzelemként kezeli a ma estét az amerikai félidős választások legfontosabb eredményeinek ismeretében, és mindkét félnek meg is van erre az oka, a minimum elvárást hozták.

A demokraták megszerezték a többséget a Házban, bár a többség mértéke még kérdéses, míg a republikánusok nem csupán megőrizték a többségüket, hanem legalább 3 szenátusi helyet el is hódítottak a demokratáktól. A kormányzóválasztásokon pedig, bár a demokraták több fontos kormányzói pozíciót is elhoztak a legfontosabb kulcsállamokban, mint például Floridában és Ohióban, szoros republikánus győzelem született.

A hírek szerint Donald Trump telefonon gratulált a demokratáknak a Ház többségének elnyeréséhez, miközben Twitteren azt írta:

„Hatalmas siker ma este. Köszönöm mindenkinek!”

A Ház elvesztése persze hatalmas probléma Trumpnak, hiszen így legtöbb törvényét, például az adóreformokra és az egészségügyi rendszerre vonatkozóan, el tudja majd kaszálni a demokrata többség.

Jerrold Nadler, a demokraták képviselője például a CNN-nek azt nyilatkozta, Trump meg fogja tanulni, hogy nem áll a törvények felett.

Címlapkép: Wikimedia
Címlapkép: Forrás: Wikimedia