Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetések zajlanak szerte az USA-ban, számos állam betiltotta az abortuszt, amint lehetett

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának pénteki döntése után országszerte tüntetések törtek ki az abortusz szövetségi szinten való szabályozásának ellehetetlenítése, és a törvényalkotás tagállami szintre helyezése ellen.

Nőjogi aktivisták és a (viszonylag) hozzáférhető abortusz támogatói joggal tartanak attól, hogy az USA alkotmánybíróságának szerepét betöltő szerv döntése után a tagállamok akár felében rögtön az abortuszt szigorító, egyes esetekben gyakorlatilag ellehetetlenítő szabályozást vezetnek be – ahogy ez több esetben már meg is történt.

Az alábbi videó Philadelphiában készült:

 

Ezen a fotón az austini tüntetés látható:

 

Seattle város,

 

valamint Colorado államban Denver lakosai is szép számmal vonultak utcára. Ezek csak kiragadott példák, hisz szinte megszámlálhatatlan városban vonultak utcára az abortuszhoz való szabad hozzáférés támogatói.

 

Arizona törvényhozóit pedig gyakorlatilag „túszul ejtették” a tüntetők a törvényhozás épületében, Phoenix városában. Wendy Rogers republikánus állami szenátor tweetje szerint a tüntetők megpróbáltak betörni az épületbe, miközben a honatyák odabent épp a nők jogait nyirbálták.

 

Itt pedig számos remek fotó található az országszerte kitört tüntetésekről, amiket sajnos nem tudunk beágyazni, mert jogvédettek.

Az országszerte zajló tüntetéseket számos republikánus politikus nevezte felháborítónak, jogszerűtlennek, miegymásnak. Ez leginkább azzal függ össze, hogy a jobboldal igyekszik veszélyes haramiáknak beállítani azokat, akik nem értenek egyet az abortuszhoz fűződő jogok korlátozásával. Ugyanígy egyébként nem ritkán tekintik a szabadságjogok megtiprásának, ha valaki a fegyvertartás szigorítását követeli.

A Guardian beszámolója szerint Utah államban a döntéstől számítva órákon belül az abortuszt teljesen ellehetetlenítő szabályozást léptetett életbe az állam ultrakonzervatív fundamentalista republikánus vezetése, és összességében az abortuszt szabályozó törvények jellege erősen korrelál azzal, hogy melyik párt van hatalmon az adott államban. Ezen friss lista szerint jelenleg

  • Utah,
  • Ohio,
  • Alabama,
  • Arkansas,
  • Kentucky,
  • Luisiana,
  • Mississippi,
  • Missouri,
  • Dél-Dakota,
  • Oklahoma,
  • Texas államokban immár szinte, vagy teljesen lehetetlen legálisan abortuszhoz jutni.

Továbbá egy hónapon belül lépnek életbe hasonló szabályok

  • Tennessee,
  • Idaho,
  • Florida
  • valamint Arizona államokban.

Számos államban pedig megnehezítik az abortusz igénybevételét az elkövetkezendő hónapokban. Az alábbi térképen a Roe kontra Wade felülvizsgálata után azonnal illetve valószínűleg szigorúbb szabályozást bevezető, valamint az abortuszhoz fűződő jogokat továbbra is tiszteletben tartó államok láthatók.

 

A nők ugyanakkor – jogilag – szabadon utazhatnak, és vehetnek igénybe abortuszt más államokban. Az utahi republikánus Daniel McCay szenátor, aki részt vett a kedvező legfelsőbb bírósági döntés esetén az abortusztilalmat azonnal életbe léptető törvény megalkotásában, ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy helytelen volna ha utahi nők a szomszéd államokba mennének abortuszért, habár legális. Számos államban akár több éves börtönbüntetést, és több tízezer vagy százezer dolláros bírságot kaphat aki megszegi az abortuszt tiltó törvényeket.

Vannak olyan államok is, melyek vezetése deklarálta, hogy nem szigorítanak az abortuszhoz való hozzáférésen. Washington, D.C. polgármestere, Muriel Bowser kijelentette, hogy ők egy döntési szabadságot tiszteletben tartó város, ahogy számos, demokrata vezetésű államban továbbra is liberális abortuszszabályozás van érvényben.

Több nyugati-parti, demokrata vezetésű állam azt is kijelentette, hogy megvédik a hozzájuk abortuszért elzarándokoló nőket.

Ez azonban sokakon nem sokat segít.

Mivel ugyanis egy jobb módú nő megengedheti magának, hogy több száz mérföldet utazzon, hogy legálisan és biztonságosan hozzáférjen az abortuszhoz, a marginalizált csoportokhoz tartozók számára ez sokkal nehezebb akár anyagi szempontból, de azt is megnehezítheti, hogy valaki titokban végezzen abortuszt (elvégre feltűnő, ha valaki napokra eltűnik).

A mostani döntés rámutat, hogy milyen törékenyek az Egyesült Államokban az alapvetőnek vett szabadságjogok, ahogy arra is, milyen súlyos társadalmi károkat okozhat, hogy a Legfelsőbb Bíróságban többségben vannak a Republikánus Párt ultrakonzervatív irányzatához köthető bírák.

Ahogyan arról korábban a Mérce is beszámolt, május elején szivárgott ki a sajtóban az a Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé.

A Roe kontra Wade ügyben hozott 1973-as ítélet ugyanis kimondta, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

Mivel azonban a jog nem került rögzítésre az Egyesült Államok alkotmányában, így a Legfelsőbb Bíróságon továbbra is támadható maradt – minthogy ez meg is történt 1992-ben a Planned Parenthood kontra Casey ügyben. Ekkor viszont még nagyrészt fenntartották a korábbi ítéletben foglaltakat.

A szerv mostani összetétele mellett viszont – mikor 6:3 arányban konzervatív bírák ülnek a szervezetben, melynek tagjait a stabilitás miatt élethosszra választják, veszélybe kerülnek a nők és kisebbségek jogait biztosító korábbi döntések. Ezzel szemben az Alkotmány második, fegyverviselésre feljogosító kiegészítést foggal-körömmel védik a jogértelmezők.

Ez abból a szemléletből is fakad, miszerint a szervezet feladata a konzervatív jogértelmezők szerint hogy az Alkotmányban foglaltakat minél inkább szó szerint értelmezzék.

A jelenlegi domináns hozzáállás élesen szembemegy a liberálisabb bírák gyakorlatával, akik az Alkotmány és az alapító atyák szellemiségét vették figyelembe a döntések meghozatalakor, ez is irányukba konzervatív oldalról talán a legsúlyosabb kritika.

A mostani döntéssel kapcsolatban tehát érdemes kiemelni: a Legfelsőbb Bíróság nem az Egyesült Államok – egyébként kulturálisan igen színes, politikailag több törésvonal mentén súlyosan megosztott – társadalmának akaratát fejezi ki, és mellesleg nem is ez a dolga. Ezzel szemben a több mint 200 éves, számos kiegészítéssel ellátott Alkotmányt értelmezik oly módon, ami ideológiai alapon szolgálja a társadalom egy igen kicsi, ám annál nagyobb hatalmú szegmensének érdekeit.

Az abortuszhoz való jogot országos szinten az amerikaiak jelentős többsége támogatja, a legutóbbi, 2021-es felmérés (Pew Research Center) alapján Amerika lakosságának 59 százaléka szerint minden esetben, vagy az esetek többségében legálisnak kell lennie az abortusznak, míg 39 százalék szerint kellene minden esetben, vagy az esetek többségében illegálisnak lennie.