Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kína és Oroszország is tagadja, hogy Oroszország hadi segítséget kért Kínától; aktivisták foglalják el orosz oligarchák luxusvilláit nyugaton – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mérce napi egy összefoglalóval jelentkezik az ukrajnai háborúról. Ez a március 14-i nap összefoglalója. A korábbi összefoglalóinkat itt találod.

Továbbra is pokoli állapotok uralkodnak a Fekete-tengernél fekvő ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban. Korábban bombatalálat ért egy mariupoli szülészeti kórházat, ahonnan bejárta a világsajtót egy hordágyon menekített anya fotója. Nem sikerült megmenteni sem ő, sem lánya életét.

Az ostromlott városban nincs fűtés, elektromosság, étel és víz, de legalább a mai napon, most először megnyílt egy humanitárius folyosó, amin keresztül 160 civil autó hagyta el a várost. Helyszíni tudósítások szerint temetetlen holttestek fekszenek Mariupol utcáin, az emberek boltokba törnek be ételért és havat olvasztanak, hogy legyen mit inni, amikor épp nem egy pincében rejtőzködnek a rakéták elől.

Korábban egy lépcsőn menekülő mariupoli anya képe is hírhedtté vált, az ő lánya, Veronika, épségben megszületett a légitámadás után. A Twitteren az Egyesült Királyság orosz nagykövete „kamu”-nak nevezte a pizsamában, törmelékkel borított lépcsőn menekülő anyáról készült fényképet. A nagykövet posztját a Twitter törölte.

Az Egyesült Királyság honvédelmi minisztériumának információi szerint az orosz haderők már teljesen elzárták Ukrajnát a tengeri kereskedelemtől a Fekete-tenger blokád alá vonásával.

Más városokban is egyre több civil életét követeli a háború. Egy ember meghalt, három ember megsebesült miután bombatalálat ért egy kijevi lakóházat. A kijevi Antonov repülőgépgyárat is bombázza az orosz hadsereg, ott két ember halt meg és heten sebesültek meg.

Putyin és a kínai vezetés is tagadja, hogy Oroszország hadi segítséget kért volna Kínától, ahogy azt az Egyesült Államok állította korábban.

Oroszország számára azért is problémás ez a vád, mert szeretné fenntartani azt a látszatot, hogy a megszállás „a tervek szerint halad”, ahogy azt Szergej Sojgu, orosz hadügyminiszter állította még múlt hét pénteken. Azonban Putyin egyik közeli szövetségese, Viktor Zolotov, a nemzeti gárda vezetője, korábban Putyin személyes biztonságáért felelős vezető, egy ortodox istenteszteleten tartott beszédében elismerte, hogy a háború épphogy nem a tervek szerint halad:

„Szeretném elmondani, hogy igen, valóban nem minden megy olyan gyorsan, mint szeretnénk… De mi lépésről lépésre haladunk a célunk felé, és a győzelem a miénk lesz, ez az ikon pedig megvédi az orosz hadsereget és felgyorsítja győzelmünket” – fogalmazott beszédében, ami az orosz nemzeti gárda honlapján is elérhető.
Mindeközben már a tárgyalások negyedik köre zajlott a mai napon, eredmény nélkül. Oroszország egyik fő követelése, hogy Ukrajna foglalja alkotmányba függetlenségét. A tárgyalásokat „technikai okokból” félbeszakították, holnap folytatódnak.

Ukrajna elfoglalására orosz oligarchák luxusvilláinak elfoglalásával válaszolnak

Londonban aktivisták foglalták el Oleg Deripaszka Belgrave téri kastélyát. Az aktivisták szerint a kastélyban „túl sok szoba van ahhoz, hogy meg lehessen őket számolni”, ezért illegálisan elfoglalták azt, hogy ukrán menekültek vehessék majd igénybe. „Ti elfoglaljátok Ukrajnát, mi elfoglalunk titeket”, „ezt a tulajdont felszabadították” feliratú molinókat és ukrán zászlót feszítettek ki az épületre.

A Buckingham Palace közelében fekvő kastély körüli környéket „oligarchanegyednek” nevezte el a köznyelv, amiért rengeteg orosz milliárdos vásárolt arrafelé ingatlant. Deripaszkát „Putyin kedvenc iparmágnása”-ként tartják számon, aki a brit elittel is jó kapcsolatokat ápol. Az Egyesült Királyság nemrég viszont őt is szankcionálta az ukrajnai háború elleni tiltakozásul. 2008-ban még a brit kereskedelmi titkárral, Peter Mandelsonnal jachtozott Korfun, ahol az akkor még árnyékkormányban lévő, később pénzügyminiszterré váló George Osbornenal is találkozott.

A londonihoz hasonló eset történt a franciaországi Biarritzben, ahol orosz aktivisták betörtek Putyin volt vejének luxusvillájába. A házfoglalókat már letartóztatták. Azt szerették volna elérni, hogy a villában ukrán menekülteket fogadhassanak.

Az EU is elkezdte kiterjeszteni szankcióit a Putyin-közeli orosz oligarchákra. Szankcióval sújtották például Roman Abramovicsot, akiről ismert, hogy támogatja az ukrajnai bevonulást.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson szóvívője azt mondta, a kormány keresi a jogi utat, hogyan lehetne orosz oligarchák villáiban szállásolni ukrán menekülteket.

Egyetemi tiltakozás

A moszkvai Lomonoszov Egyetem dolgozói, diákjai és volt diákjai háborúellenes nyilatkozatot adtak ki. A nyilatkozatot 7500 személy írta alá.

„Mi, diákok, végzős hallgatók, tanárok, alkalmazottak és végzettek Oroszország legrégebbi egyetemén, a M. V. Lomonoszovról elnevezett Moszkvai Állami Egyetemen, határozottan elítéljük a háborút, amelyet országunk kirobbantott Ukrajnában” – írja a levél.

Az első elhunyt haditudósító

Brent Renaud az első külföldi riporter, aki elhunyt a háborúban. A Kijevtől 10 kilométerre fekvő Irpinben tüzet nyitottak autójára orosz katonák egy orosz ellenőrzőpontnál, amikor kollégájával menekülőket filmeztek. Az újságíró a New York Timesnál dolgozott korábban, de a lap állítja, Renaud csak korábban dolgozott az újságnak és nem bízták meg azzal, hogy Ukrajnából tudósítson.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség. Jelenleg tábori ágyakat kérnek.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
  • De ha valaki egyszerűen kimegy a Keleti vagy a Nyugati pályaudvarra beszélgetni, segíteni helyben az érkezőket, az is hatalmas segítségnyújtás, és a helyben dolgozó segítők bizonyára meg tudják mondani, milyen tárgyi vagy nem tárgyi segítségre van szükségük.
Címlapkép: Oryx / Twitter