Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Unja Orbánt? Itt az új ajánlat: Orbán, plusz Frontex

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Azt is fontosnak tartjuk, hogy ne legyenek gyűlöletkampányok”

– tette hozzá Márki-Zay Péter polgármester, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján mondandójához, ami nagyjából migránsozásból, sorosozásból, és egy random fakabát szögesdróthoz intézett szerelmi vallomásából állt.

Az ellenzék vezetője, Magyarország morális megtisztulásának zászlóhordozója lement a röszkei határkerítéshez, és lecövekelt egy halom sóder közepébe egy migránsszámláló táblát.

Jó kis fricska lesz ez, gondolta a kommosa magában.

Ugyanezen a napon a lengyel-belarusz határon meghalt egy egyéves gyermek, akinek a családja másfél hónapja bolyongott a fagyos lengyel erdőségben.

Mielőtt szokásosan megkapom a moralizáló címkét a kormányváltás lázában élő olvasóimtól, emlékeztetném őket rá, hogy Márki-Zay, aki szemmel láthatóan elhatározta, hogy Orbánabb lesz Orbánnál egy sor kérdésben, a migráció ténylegesen létező problémájára semmilyen értelmes választ nem volt képes adni, azon túl, hogy maradjon a szögesdrót, és vonjuk be a Frontexet a határvédelembe. Ez a kettő nyilvánvalóan nem állítja meg a migrációt, amit olyan, fémhez és gumibotokhoz nem mérhető, khm, körülmények fűtenek, mint például a Közel-Keleten északi nagyhatalmak, Oroszország és az Egyesült Államok által lebombázott kórházak és esküvők, az ember okozta klímaválság, vagy a tőkefelhalmozásra és bérmunkára épülő gazdasági rend által emberek százmillióira kiszabott nyomor.

A leginkább egy nyugtató hatású gyógyszer nevére hajazó nevű Frontex működése, álljon itt, valójában se nem megnyugtató, se nem gyógyít semmilyen problémát. Egy velejéig korrupt, és minden emberiességet nélkülöző eszközökkel operáló uniós szervezetről van szó, amelynek feladata elvileg az EU külső határainak védelme, ám sorra buknak ki róla kínosabbnál kínosabb történetek támogatási pénzek kreatív felhasználásáról, vízen és szárazföldön elkövetett embertelen bánásmódról, miközben – természetesen – a világon semmivel sem járul hozzá a migráció csökkentéséhez.

Még azon végtelenül szerény, nullához közelítő ambíciót felmutató, de legalább valamelyest a probléma megoldása felé mutató tervet se hallottunk a szentkultusszal körüllengetett Márki-Zay polgártárstól, mint például a menekültügy rendbetétele, az Európai Unió helyreállítási szerepvállalásának támogatása, illetve leginkább kezdeményezése, stb., stb., még egy sor hasonló politikai eszközt találhat a jó polgármester az alsó polcon, elérhető magasságban, a tavalyi szilvalekvár mellett.

Nyújtózni se kell.

De nem. Márki-Zay Péter választást óhajt nyerni, és ehhez, úgy gondolja, hogy a legjobb út, ha Orbán Viktor ostobaságait úgy fordítja a kitalálója ellen, hogy közben maga is nyakig elmerül bennük, plusz Frontex.

Sok sikert kívánunk, csak hát ehhez a cselekvő emberi szolidaritásra építő, ép erkölcsű, öntudatos emberek nehezen fognak tudni asszisztálni.

 

Címlapkép: Mérce