Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországon drága mulatság, ha az embernek méhe van

Ez a cikk több mint 2 éves.

Évek óta napirenden van a fideszes narratíva, miszerint a kormány változatos családbarát politikákkal igyekszik elősegíteni a gyermekvállalási hajlandóságot. Az idő múlásával azonban kiderült, hogy ezek a támogatások igazából annyira nem is barátságosak, és tulajdonképpen csak a középosztálybeli, tradicionális családok jólétét szolgálják.

A szegényebb rétegeken nem segít a jelenlegi támogatási rendszer, sőt, egyes társadalmi csoportokkal szemben kifejezetten kirekesztő rendelkezéseket is hoztak az utóbbi években. Az ellentmondásos rendszer legújabb, rendkívül szemléletes példáját láthattuk nemrég, mikor fideszes képviselők határozatképtelenné tettek egy parlamenti ülést, amelyen Szél Bernadett törvényjavaslatát tárgyalták volna arról, hogy az endometriózisban szenvedő nőknek ne kelljen óriási összegeket kifizetniük magánrendelésben a meddőséget is okozó betegségük kezeléséhez.

Nekem pár éve még mondhatni szerencsém volt. Az orvosom azonnal észrevette, hogy itt valami nincs rendben, és azt is meg tudta mondani, hogy ez bizony endometriózis. Habár a hivatalos diagnózist csak a műtét utáni szövettanból lehet megállapítani, a megfelelő kezeléshez elengedhetetlen, hogy a szakemberek tisztában legyenek a betegség tüneteivel, és maguk a páciensek is időben forduljanak segítségért.

Fájó menstruációval azonban egyik nő sem megy orvoshoz, pedig ez a betegség leggyakrabban ismétlődő tünete.

Az endometriózis minden tizedik nőt érint ma Magyarországon, és a női meddőség egyik leggyakoribb oka. Sokan azonban nem is tudják, hogy ezzel a betegséggel élnek, mert családjuk vagy orvosaik egyszerűen csak megvonják a vállukat, és annyit mondanak: ha fáj, az normális.

A betegség előrehaladtával olyan összenövéseket és elváltozásokat okozhat a nők testében, amelyek nemcsak a későbbi gyerekvállalást, de mindennapi életüket is megnehezítik. Az endometriózis krónikus betegség, teljesen meggyógyítani nem lehet, azonban a kezelés rengeteget segíthet a tünetek enyhítésében.

Azonban az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok és az endometriózis-specialisták jó része a magánpraxist választotta, a műtéti várólisták pedig olyan mértékben megteltek, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált az állami ellátás. Magánúton viszont egy ilyen műtét félmillió forintnál kezdődik.

Sok nő milliós hiteleket vesz fel csak azért, hogy egyáltalán újra normális élete lehessen, és megszabaduljon a betegség szövődményeitől.

Magyarországon mellesleg amúgy is drága mulatság, ha az embernek méhe van. Hazánkban minden 5. nő él menstruációs szegénységben, azaz az alapvető higiéniai termékeket sem tudja megengedni maguknak, ezzel pedig rendkívül kockázatos fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Ha valaki gyerekvállalásra szánná magát, a nőgyógyászatokon előforduló szülészeti erőszak  mellett szembe kell néznie a hálapénz intézményével is. Kutatások arra is rávilágítanak, hogy Közép-Magyarországon 141 ezer forintot fizet átlagosan egy anya a szülésért, míg például a Nyugat-Dunántúlon vagy a Dél-Alföldön majdnem a felét (76, illetve 78 ezer forintot).

A nők leginkább a szülészeti erőszak elkerülése érdekében adnak hálapénzt az orvosoknak, de sokszor az sem garancia az abúzus elkerülésére. A megfelelő orvosi ellátás tehát eddig sem volt sokak számára elérhető, az új egészségügyi törvény pedig tovább rontott az állami szolgáltatások színvonalán.

A csütörtöki kormányinfón a Telex arról kérdezte Szentkirályi Alexandrát, hogy hogyan egyeztethető össze a kormány családbarát politikájával, hogy az új egészségügyi törvénynek köszönhetően lehetetlen helyzetbe hozzák azokat a nőket, akiknek a gyermekvállalását gátolja az endometriózis.

A kormányszóvivő elmondta, évente csaknem egymilliárd forintot fordít ezen betegséggel küzdők ellátására az állam. Ez fele-fele arányban oszlik meg a gyógyszertámogatás, és egy-egy kórházi kezelés finanszírozása között. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a járványhelyzet miatt számos halasztható műtétet csak később tudnak elvégezni az állami ellátásban, de azon vannak, hogy ezt a járvány végével mielőbb pótolhassák.

Szentkirályi végül azzal zárta a kérdésre adott válaszát, hogy ők mindent megtesznek, hogy „minél több gyermeket vállalni szerető pár tudjon ilyen kezelést kapni”.

A kormány válaszából gyakorlatilag az látszik, hogy a női egészséget csak a családban, vagy a gyermekvállalással összefüggően képes értelmezni. Eközben 200 ezer endometriózisban szenvedő nőnek a mindennapjait keseríti meg ez a betegség. A késleltetett műtétek gyors „pótlásán” túl – hiszen a betegség előrehaladtával a tünetek csak súlyosbodnak -, a betegek egészségügyi és anyagi támogatására lenne szükség. Ehhez pedig óriási szemléletváltásra, hogy egy nőnek se okozzon traumát, ha állami betegellátást akar igénybe venni.

Címlapkép: MTI/Komka Péter