Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szívesen menne tényfeltáró küldetésre Minszkbe Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság biztosa

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az EB szomszédságpolitikai és bővítési biztosa, Várhelyi Olivér a Szabad Európa Rádiónak beszélt arról, hogy készen áll arra, hogy a helyszínen tájékozódjon a Belarusz helyzetről. Ott vizsgálná, hogy hogyan kezelte a vezetés az augusztus 9-i választás utáni ellenzéki tüntetéseket és a voksolás tisztaságát is, amit szerinte nem lehet szabadnak és tisztességesnek nevezni:

 „A választást nem lehet szabadnak és tisztességesnek nevezni. El kell mennünk oda, és a helyszínen tájékozódni. Természetesen nagy a valószínűsége annak, hogy meg kell ismételni a választást”

Eddig egyetlen magasrangú uniós politikus sem tette tiszteletét Belaruszban, bár egy európai parlamenti delegációt már küldtek az országba, Robert Biedron vezetésével, azonban őket nem engedték be.

Azt már tudni lehet, hogy ugyan hivatalosan még nem szólítottak fel a választások megismétlésére, annak eredményét az EU nem fogadja el, sőt olyan szankciókat készít elő az országgal szemben, mint a vízumok felfüggesztése és számlák befagyasztása, ezek várhatóan a hónap végén lépnek majd életbe. (Ennek egyedüli ellenzője egyébként a magyar külügyminiszter volt.)

Várhelyi elmondta azt is, még előzetes egyeztetéseket kell folytatnia az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borellal, de utazási szándékát már az EU biztonsági tanácsának tegnapi ülésén kifejezte. Ezzel együtt arról is beszélt, hogy folyamatos kapcsolatban áll a Lukasenka kormány képviselőivel, akiknek azt üzente:

„Meg kell próbálnunk egy olyan helyzetet teremteni, ami át tudja hidalni a kormány és az ellenzék közti nézeteltéréseket, és amiben a választások értelmezése és az azt követő teendők tekintetében is közös nevezőre tudnak jutni.”

Várhelyi Olivért a Fidesz jelöltjeként választották meg Ursula von der Leyen bizottságának tagjává, miután az első jelöltet, Trócsányi Lászlót összeférhetetlenség miatt alkalmatlannak találták vezetői pozíció betöltésére.

(via hvg)