Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: minősíthetetlenek a munkakörülmények a Continental makói üzemében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Becsapták a munkavállalókat a Continental makói üzemében, ugyanis személyes indokokkal vették rá a dolgozókat arra, hogy  maguk indítványozzák a munkaviszonyuk megszüntetését – állítja a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség.

A gyárban sokaknak csökkentették a munkaidejét, és Radics Gábor elnök szerint azoktól a munkatársaktól, akik nem fogadták el a munkaszerződések módosítását, egyesével megkérdezték a vezetők és a HR-esek, hogy miért nem voltak erre hajlandóak, majd személyre szabott érvelésekkel győztek meg mindenkit a közös felmondás előnyeiről. Másnak azt mondták, hogy le kell dolgoznia a felmondási időt, de voltak, akiknek azzal érveltek, hogy ha önként felmondanak, azonnal igénybe tudják venni az álláskeresési támogatást.

A szervezet szerint volt, akinek azt mondták, maradhat a szerződése, de wc-t kell tisztítania, miközben pontosan tudták, hogy gyermekelhelyezési gonddal küzd.

A részmunkaidőbe hajszolt, s ezzel a jövedelmüknek akár a felét elvesztett dolgozókat pedig a járvány elleni védekezésre hivatkozva döbbenetesen embertelenné „csupaszított” körülmények között foglalkoztatják – írja a szövetség.

Radics Gábor szakszervezeti elnök szerint annyira eldurvult a helyzet a makói üzemben, hogy „szinte hihetetlen”, hogy ez a részleg is a Continental csoport tagja. Elmondta, hogy a gyár vezetése bizonytalanságban tartja a dolgozókat, mert nem garantálják, hogy nem fogják kirúgni azokat, akik „önként” vállalták a részmunkaidős foglalkoztatást és az ezzel járó alacsonyabb bérezést.

„A munkavállalók 90 százaléka belement az alkuba, mert a gyárban azt suttogták, azokat rúgják ki először, akik nem írnak alá. Az üzemben már lezajlott egy jelentős leépítés, 200 embert tettek utcára, de senki nem garantálja, hogy nem lesz további. Mivel a makói telephely vezetése – ellentétben például a budapestivel – meg sem próbálja igénybe venni a kormány támogatását, vélhetően még több dolgozó kerül majd utcára. Igaz, nem egyszerre, mert a csoportos létszámleépítésnek még a látszatát is el akarja kerülni a gyár vezetése” – állítja Radics Gábor.

A munkakörülmények is „minősíthetetlenek”

A Gumiipari Szakszervezet szerint a félrevezetésnél már csak az rosszabb, hogy „embertelen munkakörülményeket” teremtettek a járvány terjedésének megakadolyázásra hivatkozva.

Lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a már most 30 fokra forrósodott üzemben aszalódnak. Bezárták az öltözőket és a zuhanyzókat is, így a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mennek haza.

A cégvezetés a Makói Gumiipari Szakszervezet tiltakozását, együttműködési felajánlását rendre lesöpri. A szakszervezet úgy érzi, egyedül maradt, megpróbál önerejéből segíteni: több mint 10 millió forinttal támogatja a rossz anyagi helyzetbe került tagjait – írja a szövetség.

„Egyszerűen érthetetlen, ami a makói gyárban történik, miközben a céghálózat többi üzemegységében az emberi méltóságot megőrizve és a munkavállalók biztonságát, kényelmét szem előtt tartva külön apparátus van a higiéniás feltételek biztosítására. Makón viszont arra van az apparátus, hogy azonnal lecsapjon azokra, akik – az erre kijelölt ellenőrök szerint – megszegik a szigorú védekezési előírásokat. Figyelmeztetés nélkül azonnal büntetnek és a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését helyezték kilátásba” – áll a szakszervezet közleményében.

Az érdekképviselet szerint a cégvezetés lesöpri a szakszervezet minden jobbító javaslatát és tiltakozását, ezért a Makói Gumiipari Szakszervezet támogatja anyagilag azokat a tagokat, akiket a részmunkaidőre váltás, valamint az elbocsátás különösen nehéz anyagi helyzetbe hozott. Összesen több mint 10 millió forintot fognak szétosztani a rászoruló tagok között.

A Makói Gumiipari Szakszervezet többször felszólította a cégvezetést: vegyen példát a cégcsoport, a Continental AG többi magyarországi üzeméről, bánjon emberségesen és tisztességesen a dolgozóival.

De szerintük a makói gyár vezetése rendre figyelmen kívül hagyja a szakszervezeti aggodalmakat és javaslatokat.

Continental: valótlan és pontatlan a szakszervezet közleménye

A Mérce megkereste a Continentalt is az ügyben. Hornyacsek Zoltán kommunikációs vezető szerint Makón több megoldási alternatívát is kerestek a visszaesésre, hogy minél több munkahelyet megőrizhessenek. A vállalat szerint a munkaidő csökkentési javaslatot a dolgozók több, mint 95%- a támogatta, és mindenkit az eredeti munkakörében foglalkoztatnak tovább, amelyről minden munkavállalóval egyéni munkaszerződés módosítást készítenek.

„A makói gyárunkban 2020. május 1- jétől három hónapra 25%- kal rövidített munkarendhez kapcsolódó munkaszerződés módosítások aláírása jelenleg folyamatban van, melyet a munkatársaink több, mint 90%-a már aláírt. A munkáltató nem kezdeményezett azon indokból munkaszerződés felbontást, hogy valaki nem írta volna azt alá.

A szerződésmódosítás következtében a határozott időre, három hónapra a jövedelmek 25%- kal csökkennek, továbbá az előirányzott prémiumot is megkapják munkatársaink. Az állami segítségnyújtás igénybe vételét az egyes gyáraink adottságai határozzák meg, több hazai telephelyünk benyújtotta pályázatát, de van, ahol sajnos nem tudunk élni ezekkel a lehetőségekkel”   – áll a Continental kommunikációs vezetőjének válaszában.

Mint írták, Makón a termelés átmeneti szüneteltetésének ideje alatt további védelmi intézkedéseket valósítottak meg: növelték a távolságot a munkaállomások között, védőeszközöket és fertőtlenítő szereket biztosítottak, új szünetrendet és új pihenőhelyeket alakítottak ki, és növelik a munkáltató által biztosított utazási kapacitást.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd