Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre magasabbak a megyekszékhelyeken is az ingatlanárak, Nógrád megyében laknak a legolcsóbban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem csak a fővárosban problémás megfizethető lakhatást találni: a vidéki megyeszékhelyeken is alaposan megnőttek az ingatlanárak, sokszor még városrészek között is nagy a szórás.

Az országos adatok szerint a legolcsóbban még Nógrád megyében lehet lakást vásárolni: a megyeszékhelyen, Salgótarjánban a 300 ezer forint per négyzetméteres árat sem éri el az ingatlanok. Miskolci Zoltánné, az OTP Ingatlaniroda vezetője azt nyilatkozta az ATV Híradójának: leginkább az határozza meg a költségeket, hogy belvárosi vagy külvárosi részről van szó.

„Bérházból szerettünk volna elmenni családi házba, családi ház megvásárlása után elköltöztünk vissza bérházba. Ott laktunk egy évig, és kiderült az, hogy ugyanazért a pénzért, amiért a bérházat el tudtuk adni, nagyon jó állapotú családi házat tudtunk venni Salgótarjánban.”

-mesélte Gyurkó Péter, egy helyi lakos az ATV Híradónak.

Debrecenben tavaly érte el a panellakások ára a csúcsot a városban. A nagyerdei részen nagyjából 450 forint per négyzetméteres áron juthatunk panellakáshoz, téglaépítésűnél pedig 500-700 ezer forintos négyzetméterár is előfordul. A Nagyeredei Ingatlaniroda munkatársa, Kerekes József szerint régebben többen meg tudták azt oldani, hogy egy tócoskerti panel árából egy nagyobb, családi házba költözzenek, a város szélére, vagy az agglomerációs övezetekbe.

A pécsi lakótelepen nagyjából 300 ezer forint per negyzetméterért árulják a lakásokat, de vannak olyan körzetek, ahol az összeg dupláját is elkérhetik egy ingatlanért: Makár, Bálics, Tettye városrészeken, míg a keleti részeken ennek töredékéért lehet vásárolni.

A Habitat for Humanity Hungary minden évben összeállítja éves jelentését a lakhatás magyarországi helyzetéről: ha a tágabb kép is érdekel, összefoglalónkat itt olvashatod.

(ATV)