Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Olimpiai Bizottság szerint továbbra is megilleti Borkai Zsoltot az olimpikonoknak járó életjáradék

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Olimpiai Bizottság leszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján megvonhatnák az olimpiai bajnok Borkai Zsolt, Győr korrupciós-, drog- és szexbotrányba keveredett volt polgármesterének életjáradékát, írja a HVG. A javaslatot Steinmetz Ádám jobbikos országgyűlési képviselő nyújtott be még októberben.

A törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem

-döntött a Magyar Olimpiai Bizottság Steinmetz felvetésére reagálva.

A jobbikos képviselő előterjesztésének az lett volna a célja, hogy az olimpiai életjáradékot erkölcstelen életvitel alapján is megvonhassák, ennek fogalmát az expolgármester adriai kirándulása pedig teljesen ki is meríti.

A HVG emellett megjegyzi: a MOB korábban azzal hárította el a kérdést, hogy csak az veszítheti el érdemtelenség miatt a járadékát, „aki büntetett előéletű, büntetőeljárás alatt áll, vagy próbaidőre bocsátották”. Steinmetz pontosan azért nyújtotta be a javaslatot, mert Borkai esetében ezek a körülmények nem állnak fenn.

A politikus még november elején, nyílt levélben jelentette be lemondását a győri polgármesteri székről: akkor azt mondta, az Ördög Ügyvédje blog által kiszivárogtatott felvételek miatt egy alaposan kitervelt karaktergyilkosság áldozata lett. Nem sokkal lemondása előtt a Fideszből is kilépett, mert nem akarta, hogy a vele kapcsolatos történések morális hátrányt okozznak a pártnak, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig megvonta tőle tagságát.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba