Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendszerellenzék jelöltje Karácsony Gergely

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Egy rendszerellenes mozgalom nem hanyagolhatja el a rövidtávú önvédelmi cselekvést, beleértve a választásokon való részvételt is. A világ népei a jelenben élnek és választ kell tudni adni a közvetlen szükségleteikre. Az a mozgalom, amely elhanyagolja őket, el fogja veszíteni azt a széleskörű passzív támogatást, amely elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez” (Immanuel Wallerstein)

Amióta a Szabad Budapest csoporttal két hónappal ezelőtt bekapcsolódtunk a kampányba, számos alkalommal merítettem erőt a fenti idézetből. Rendszerkritikus, szabadpiac-ellenes üzeneteket képviseltünk saját akcióinkkal, és olyan jelöltek kampányát segítettük, akik elkötelezték magukat egy zöld, baloldali és igazságos Budapest mellett.

A kampány utolsó óráiban pedig fontos elmondanunk, mi miért támogatjuk ezen a választáson Karácsony Gergelyt.

Először is fontos leszögezni a reálpolitikai helyzetet: (1) Karácsony nagyjából 1%-on belül van Tarlóshoz képest, megválasztása elérhető cél. (2) Nincs más jelölt, aki valós esélyekkel rendelkezne, és nincs más, akire értelme volna szavazni. A Puzsérra leadott szavazatok ugyanis még kompenzációs listán sem tudnak megjelenni, így ő nemhogy főpolgármester nem lesz, de választói alakulata semmilyen politikai pozíciót vagy erőforrást nem fog megszerezni vasárnap – rá szavazni tehát reálpolitikai szempontból haszontalan.

Nincs az a politikai formáció, amely erőforrások nélkül tudna működni, és nincs párt, amely fenn tudná magát tartani anélkül, hogy belátható időn belül sikerrel szerepeljen választáson. Nem pusztán pénzről, állami támogatásokról és pozíciókról van szó, hanem arról a lelkesedésről és közös célról, amely össze tud tartani politikai közösségeket.

A mostani győzelem Budapesten nem csak „padlóhoz vágná a Fideszt”, de fellelkesítheti azokat az értékalapon politizálni kívánó rendszerkritikus ellenzékieket, akik a számos belharc, erőforráshiány és a kilátástalanság miatt már kiléptek az intézményes politikából vagy inkább be sem léptek mostanáig.

Számunkra világos, hogy Karácsony programja véget vetne a Tarlós-féle Budapest legelviselhetetlenebb elemei közül néhánynak. Többé nem autóközpontú, hanem a közösségi és fenntartható megoldásokról szólna a közlekedés. Ahogy jelenleg Zuglóban, úgy többé Budapesten sem lennének embertelen módon büntetve a hajléktalan emberek, és megkezdődhetne végre az eliten kívül lassan mindenkit érintő lakhatási válság kezelése is.

De a politika alapvetően nem vágyakról és programokról szól.

A közvetlen képviseleti felhatalmazás, amelyet vasárnap megadhatunk Karácsonynak, szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy a zöld, szabad és igazságos Budapest megszülessen.

Nincsenek illúzióink, a vasárnapi győzelem csak a kezdete lesz egy hosszú és küzdelmes folyamatnak. Éppen ezért Karácsony Gergely megválasztásáért dolgozunk, de itt nem ér véget a szerepünk: ha úgy tetszik „leteszünk valamit az asztalra”, hogy aztán legyen mit és hogyan számon kérnünk!

Ha egyetértesz velünk, akkor csatlakozz a Tarlós-búcsúztató bulinkhoz szombat este 20:30-tól a Városháza előtt, ahol a rendkívüli közgyűlés alatt megmutatjuk, hogy mi Karácsony Gergelyt és egy szabadabb Budapestet támogatunk!

A cikkben kifejtett vélemény nem a Mérce szerkesztőségének álláspontját tükrözi.

Címlapkép: Mérce fotó