Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kocsis Mátét nem érdekelte az adatokkal való visszaélés, amikor egy ellenzéki képviselőről készíttetett állítólag pszichológiai elemzést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének korábbi polgármestere és a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője 2018 februárjában azt állította egy kerületi képviselő-testületi ülésen, hogy átfogó pszichológiai elemzést készíttetett Erőss Gáborról, a Párbeszéd helyi képviselőjéről. Az akkor még polgármesterként tevékenykedő Kocsis azt fejtegette,

Erőss „nem normális”, és hogy az elemzés elkészítésekor figyelembe vették „a Facebook-bejegyzéseit, az írásmintáját, a felszólalásait, a hanghordozását, sok mindent”.

Az esetről akkor azt írtuk, hogy egy ilyen „pszichológiai elemzés”, amennyiben létezik, a felhasznált adatok függvényében felveti a személyes adatokkal való visszaélés, illetve a különleges személyes adat jogellenes kezelésének gyanúját.

Kocsis kijelentései annak fényében különösen visszásnak tetszenek, hogy néhány nappal ezelőtt arról nyilatkozott, az ellenzék közös józsefvárosi polgármesterjelöltjének, Pikó Andrásnak vissza kellene lépnie, miután felmerült a kampányában a választók személyes adataival való visszaélés gyanúja.

Pikó András kampányával kapcsolatban a hét elején jelent meg egy cikk a Magyar Nemzeten, ami egy fényképre alapozva azt állította, hogy az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta az ellenzéki polgármesterjelölt csapata. Udvarhelyi Tessza, Pikó kampányfőnöke az Indexnek akkor úgy nyilatkozott, hogy a cikk állításai nem helytálllóak, az elektronikus felületen vezetett nyilvántartásuk csak arra vonatkozott, hogy mely önkénteseknél hány aláírásgyűjtő ív van.

Az ügyben rekordsebességgel intézkedett a rendőrség, szerda este már házkutatást tartottak kampányirodájában, melynek során minden jelenlévőt igazoltattak, Udvarhelyi Tesszát a helyszínen kihallgatták és egy számítógépet lefoglaltak. Ezt követően pénteken a Kocsis Máté által tavaly támadott Erőss Gábort, a józsefvárosi harmadik egyéni választókerület ellenzéki jelöltjét is kihallgatta a rendőrség, de nem találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokat. Péntek este az ellenzék és Pikó szimpatizánsai tüntetést szerveztek, hogy ezzel is támogassák a meghurcolt polgármesterjelöltet.

A héten a kormánypárti média és több fideszes politikus is egyértelműen adatcsalóként tüntette fel Pikót (bár Tarlós István szerint ezzel azért kell óvatosan bánni, mert „az ellenzék részéről provokáció sejthető, és alig várják, hogy mártírt csinálhassanak magukból”), ezek közül csak az egyik Kocsis Máté, akinek a tavalyi megjegyzése után Erőss a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, mivel úgy vélte,

a fideszes politikus által leírt „pszichológiai elemzés” kapcsán felvetődött a tiltott adatgyűjtés gyanúja.

Erőss akkor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy „Józsefvárosban nem ez lenne az első jogsértés. Jelenleg a fővárosi kormányhivatalnál zajlik törvényességi eljárás az önkormányzat ellen. Csaknem fél éve már, hogy a felügyeleti szervhez fordultam, mert az egyik önkormányzati bizottság, a társasházak támogatásáról is döntő testület ülésére szóló meghívót nem tették fel a kerület honlapjára. Ez a közérdekű adatokról szóló jogszabályokkal ellentétes, amit végül a hivatal is akceptált, mert lépésem óta rendre megjelenteti időben a meghívókat.”

Nem csak Kocsis bánhatott nagyvonalúan mások személyes adataival a Fidesz körein belül, elég csak annyit mondani, hogy Kubatov-lista – de már csak a Pikó-ügyben való személyes érintettsége okán is érdemes felidézni a volt józsefvárosi polgármester korábbi mondatait.

Címlapkép: MTI/Biró István