Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták neveztek be a fideszes nyereményjátékra, így nagy tömeg előtt tudtak kiállni a 79 éves kilakoltatott férfiért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Július vége óta húzódik a 79 éves Károly bácsi ügye, akit jogilag megkérdőjelezhető módon lakoltatott ki kis önkormányzati bérlakásából Budafok-Tétény önkormányzata. Az egészségügyi problémákkal küzdő Károly bácsi ügyét A Város Mindenkié (AVM) aktivistái karolták fel, és próbálják elérni, hogy az önkormányzat visszaengedje őt otthonába. A kerület vezetése azonban elzárkózik az egyeztetéstől, hiába szorgalmaz hetek óta személyes találkozót az AVM Karsay Ferenc fideszes polgármesterrel.

Az elzárkózás oly erős, hogy az önkormányzat szociális bizottsága még azt is megakadályozta, hogy az egyik ellenzéki önkormányzati képviselő felolvashassa Károly bácsi levelét, amelyben azt kéri, költözhessen vissza otthonába.

Mint arról beszámoltunk, a Mérce újságírója is megjelent a bizottság szerdai nyilvános ülésén, annak elnöke, a szintén fideszes Csiszár Zsuzsanna azonban nem engedte felvételt készíteni, holott ehhez minden joga megvan a sajtó képviselőjeként. Amíg kollégánk és Bodrog Zoltán független képviselő felkeresték a kerület jegyzőjét, hogy állásfoglalását kérjék az ügyben, Csiszár pár perc alatt lezavarta a bizottság ülését, és elvette a lehetőséget Bodrogtól, hogy felolvassa Károly bácsi levelét. A villámülés után a képviselőnő még kollégánk kezéből is megpróbálta kivenni a telefont, amellyel videófelvételt készített.

Ilyen körülmények között az AVM aktivistáinak más megoldást kellett találniuk arra, hogy hangjuk eljusson Karsay polgármesterig. A kerületben tegnap tartották immár harmincadik alkalommal a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, amelynek esti sztárfellépője az Animal Cannibals zenekar volt. Karsay pár nappal korábban saját Facebook-oldalán hirdetett nyereményjátékot, amelynek díja egy színpadi fotólehetőség volt a zenekarral és a polgármesterre.

Erre neveztek be a lakhatási aktivisták, és meg is nyerték azt, így szombat este színpadra léphettek az egybegyűlt XXII. kerületiek előtt és beszámolhattak a kilakoltatását tényéről, illetve arról, hogy a polgármester nem hajlandó egyeztetni az ügyben. Az AVM akcióját, illetve a polgármester reakcióját ezen a felvételen tudjátok megnézni.

A 79 éves Károly bácsi egy kis, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt, kórházi kezeléssel összefüggésben 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. A Város Mindenkié csoport (AVM) szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.

Az önkormányzat augusztus elején álhírnek nevezte az esetről szóló beszámolókat. Az AVM reakciójában tételesen cáfolta az önkormányzat érveit, melyek szerint eljárásukkal minden a legnagyobb rendben volt.

Petíció is indult, amelynek aláírói arra kérik a polgármestert, hogy az önkormányzat intézkedjen Károly bérleti jogviszonyának a helyreállításáról, és a továbbiakban is biztosítson számára házi segítségnyújtást.