Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely stadionstopot hirdetve rúgta be főpolgármesteri kampányát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton gyűlt össze több száz ember a budapesti Szabadság téren, ahol Karácsony Gergely, illetve az összefogott ellenzék pártjai (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Jobbik, Liberálisok, civil szervezetek) tartották kampányindító rendezvényüket a kora esti órákban.

A rendezvényen Budapest mind a 23 kerületének polgármesterjelöltjei standot állítottak, ahol az érdeklődők személyesen is megismerkedhettek a jelöltekkel.

Az eseményt Szalay Krisztina írónő, színész és rendező nyitotta meg beszédével, amelyben elmondta, hogy hisz Karácsony Gergelyben, és felkérte az egybegyűlteket, hogy legalább 10 embert győzzenek meg arról, hogy Karácsonyra adják ősszel a voksukat.

Szalay Krisztina beszéde Kép: Mérce

Utána az est házigazdájaként Barabás Richárd beszélt, aki elmondta:

„Ég az Amazonas, tele vannak műanyaggal az óceánok, és mindeközben folyamatosan betonozzák le a budapesti közparkokat.”

A Párbeszéd politikusa megkérdezte még a közönséget, hogy készen áll-e, hogy hőstetteket vigyen véghez, és együttműködjön.

Dés László a színpadon. Kép: Mérce

A konferansziék után Dés László zeneszerző, zenész adott koncertet az egybegyűlteknek.

A koncert után Ekrem Immamoglu, isztambuli főpolgármester üdvözlő szavait közvetítették a színpadról. Immamoglu-t először tavasszal választották főpolgármesternek, de több újraszámlálás elrendelése, végül a szavazás érvénytelenítését követően meg kellett ismételni a helyhatósági választást Isztambulban. Ezen is sikerült nyernie a kormánypárti jelölttel szemben, sőt még erősítette is táborát.

Imamoglu elmondta videóüzenetében, hogy elismeri a Magyarország és Törökország közötti mély történelmi kapcsolatokat, és a Karácsony Gergely látogatásakor közösen rögzített üzenetben sok sikert kívánt a magyaroknak, Karácsony Gergelynek, illetve Budapestnek.

Szabó-Kimmel Tamás és Karácsony Gergely közösen adják elő a főpolgármesteri kampánydalt Kép: Mérce

A videóüzenet végeztével Szabó-Kimmel Tamás előadásában hallgathatta meg a közönség Karácsony kampányának hivatalos kampánydalát. Kisebb meglepetésre az ének közben maga Karácsony Gergely is megjelent a színpadon, és gitárral kísérte végig a dalt.

Ezután hangzott el Karácsony Gergely beszéde. Ebben elmondta, hogy ő nem Budapesten született ugyan, de beleszeretett a városba, és „együtt öregedik meg vele”.

Beszédében kitért arra, hogy egyik kedvenc idézete, a „Fűre lépni szabad”, amit Garas Dezső színművésznek tulajdonított. Szerinte újra kell beszélni a szabadságról, mert az veszélyben van.

„Volt már olyan a történelemben, hogy egy város vált a szabadság szimbólumává.”

– utalt John F. Kennedy Berlinben mondott híres szavaira Karácsony, aki meg is kérte a budapestieket, hogy mondják: „Én is egy budapesti vagyok.”

Beszédében kiállt a szegények elnyomása, az albérletek magas árai, a zöldterületek csökkentése és a kulturális elnyomás ellen.

„Nem fogadom el, hogy minden drága, és nem fogadom el, hogy ezen mindig csak a kevesek gazdagodnak a sokak kárára.”

– hangzott el, majd hozzátette:

„A hatalom embereinél mindig erősebb az emberek hatalma.”

Karácsony Gergely és a kerületi polgármester-jelöltek Kép: Mérce

Karácsony elmondta, hogy több ezren halnak meg Budapesten évente a rossz levegő miatt, télen a hidegben, nyáron a nagy melegben, miközben összeomlik az egészségügyi ellátást, de ez szerinte „a légkondicionált fekete terepjárókból nem látszik”. Ehhez képest Karácsony reményét fejezte ki, hogy 25 év múlva, amikor annyi idős lesz, mint most Tarlós István, egy szabad és zöld Budapestet láthat.

Karácsony jelenlegi főpolgármestert kritizálta amiatt, hogy „barátságban van a Fidesszel”, miközben megfeleződött Budapest költségvetése, az adóssága viszont „az egekben van újra”, a közintézményeket és a Városligetet pedig odaadta a kormánynak.

„Van itt pénz, csak el kell érnünk, hogy azt ne a Garancsik, Mészáros Lőrincek és Tiborczok meggazdagodására költsük.”

– mondta Karácsony, majd közölte:

„Az én városomban, amíg nincs minden kerületben egy CT, addig nem épül új stadion. Stop.”

Karácsony Gergely beszéde Kép: Mérce

Karácsony beszéde végén bemutatta csapatát,  mind a 23 budapesti kerület polgármester-jelöltjét.