Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték közvetíteni a Mérce újságíróját a bizottsági ülésen, majd megpróbálták kitépni kezéből a telefont

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szürreális jelenetekben lehetett ma délután része kollégáknak Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából. Ma tartotta ülését az önkormányzat szociális bizottsága, amelyen Bodrog Zoltán független (korábban LMP-s) képviselő fel szerette volna vetni annak a 79 éves férfinak az ügyét, akit július utolsó napján lakoltatott ki az önkormányzat – jogi szempontból megkérdőjelezhető módon. A képviselő fel szerette volna olvasni Károly bácsi önkormányzatnak írt levelét is, amelyben kérte, hogy visszaköltözhessen otthonába.

Az üggyel a Mérce a legelejétől több cikkben foglalkozott, ezért szerettük volna követni a további fejleményeket. Kollégánk meg is érkezett az ülésre, a 16:30-ra meghirdetett kezdés előtt, és videofelvételt szeretett volna készíteni, ám a szociális bizottság elnöke, a fideszes Csiszár Zsuzsanna közölte, ehhez nem járul hozzá.

Kollégánk jelezte, hogy közérdeklődésre számot tartó nyilvános önkormányzati bizottsági ülésről lévén szó, újságíróként jogában áll közvetíteni az eseményt. A vita feloldásaként Bodrog Zoltán javasolta, hogy kérjék ki a jegyző állásfoglalását. Kollégánk és Bodrog át is mentek egyeztetni a jegyzői irodába, ám mire 16:31-re (tehát egy perccel a hivatalos kezdés után) visszatértek, nem volt mit rögzíteni vagy közvetíteni.

A bizottsági elnök jelezte ugyanis, hogy közben az ülést befejezték, így már Bodrog képviselőnek nincs is lehetősége felszólalni. Az ülés ezzel véget is ért, a folyosón még a független képviselő próbálta megérteni a bizottsági elnök eljárását, ám utóbbi inkább rendőrség kihívásával fenyegette meg kollégánkat, és majdnem kitépte a telefont a kezéből, ahogy az a lenti felvételen is látható.

A történteket részletesen Bodrog Zoltán ebben a videóban meséli el, és felolvassa Károly bácsi levelét is, amire a bizottsági ülésen végül nem jutott alkalma.

Jogi szempontból a nyilvános önkormányzati üléseken résztvevő képviselőkről, hivatalt viselőkről, illetve meghívottakról a megkérdezésük nélkül is lehet hang-, illetve videofelvételt készíteni – ezt erősítette meg a bizottság jobbikos alelnöke, Staudt Máté is. A képviselő egyébként akkor érkezett meg az ülésre, amikor Bodrog Zoltán és kollégánk elindultak a jegyzői irodába, így nem volt tudomása a korábban történtekről. A bizottsági elnök pedig nem tájékoztatta erről, így alkalma sem nyílt arra, hogy például megpróbálja megakadályozni az ülés gyors berekesztését.

A Staudt Mátéval készült interjúnkat itt nézhetitek végig.

A 79 éves Károly bácsi egy kis, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt, kórházi kezeléssel összefüggésben 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. A Város Mindenkié csoport (AVM) szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.

Az önkormányzat augusztus elején álhírnek nevezte az esetről szóló beszámolókat. Az AVM reakciójában tételesen cáfolta az önkormányzat érveit, melyek szerint eljárásukkal minden a legnagyobb rendben volt.