Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét tüntetnek holnap a dolgozók az MTA-ért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Holnap reggel 9-től késő délutánig ismét az MTA székháza előtt gyülekeznek demonstrációra az akadémiai dolgozók. Hétfőn, a délelőtti órákban kezdődik ugyanis az az MTA közgyűlés, amel alapvető jelentősésű kérdésekről dönthet a tudományos társaság.

A tüntetés Facebookon meghirdetett programja szerint a dolgozók 9 órától sorfallal, és szolidaritással fogadják a közgyűlésre érkezőket, majd közösen várják meg a közgyűlés végét és határozatait.

Mivel nemrég kiderült, Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter a gyakorlatban a kezébe vette az MTA jövőjének kérdését, ezért a köztestülettől azt várják el, minden lehetséges eszközével szabjon gátat annak, hogy ne lehessen a minisztérium tervei szerint át- és kiszervezni az MTA kutatóhálózatát jelenlegi struktúrájából.

Miután ugyanis az MTA és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium tárgyalásai április folyamán lezárultak, most az MTA Közgyűlésének kellene véglegesen áldását adni arra a terve, amely szerint az eddig, az MTA-nak normatív alapon járó támogatásokat utalná át egy egészen kezdetleges pályázati rendszer hatáskörébe, ezekre pedig a kutatóintézeteknek pályázatokat kellene benyújtaniuk az egyetemekkel versenyezve.

A végső szót azonban nem az MTA elnöksége vagy Palkovics hanem az akadémia köztestülete mondja ki. A kutatóhálózat dolgozói többségükben azonban nem tartoznak bele ebbe a plénumba, ezzel együtt azonban kifejezetten az MTA közösségének döntő többsége az egy, az Akadémiai Dolgozók Fóruma által még februárban készített felmérés szerint, akik elutasítják Palkovics terveit.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma pedig az ügy kezdete óta azt is nehezményezi, hogy Palkovics miniszter a lebegtetett tervek ellenére még mindig nem tett le az asztalukra olyan részletes, szakmai koncepciót, amely az átlakítást kimerítően meg tudná indokolni.

Címlapkép: Mérce