Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palotává alakította az eladósodott város önkormányzatát a kurd tartományban Erdogan embere

Ez a cikk több mint 4 éves.

Törökországban a március végi önkormányzati választásokkal több tucat város került kormánypártiból ellenzéki kézbe, azóta pedig folyamatosan derülnek ki a kormánypárti vezetők elmúlt évekbeli piszkos ügyletei.

A legaggasztóbb helyzet a kurd tartományokban van, itt ugyanis a 2016-os sikertelen katonai puccs után elrendelt szükségállapot alatt Erdogan eltávolította a legtöbb – korábban törvényesen megválasztott – polgármestert.

Helyükre pedig Ankarából küldte saját embereit, úgynevezett „megbízott vezetőknek”. A mostani választásokkal a kurdok végre elérték, hogy ismét maguk választhassák meg vezetőiket, a gond csak az, hogy az elmúlt két és fél évben a legtöbb kurd város önkormányzatát elképesztő mértékben eladósították, az ingóságokat vagy jóval áron alul eladták rokonoknak, barátoknak, vagy pedig állami hivataloknak játszották őket át.

Diyarbakir városa igazán jó példája annak, hogy Törökország egy következmények nélküli hellyé vált Erdogan alatt.

Cumali Atilla, a megbízott vezető nemcsak, hogy tizenhárom milliárd forintnyi adósságot halmozott fel a városnak, de mint kiderült, a túlnyomóan kurd többségű város kurd nyelvű feliratainak eltüntetésén, és zavaros panamai ügyleteken kívül mindösszesen annyit tett a városért, hogy a polgármesteri hivatalt Erdogan elnök ezer szobás palotájának mintájára alakította át.

Selçuk Mızraklı (HDP), a város frissen megválasztott polgármestere – aki szintén csak pár napja kapta meg felhatalmazását -, egy videóban be is mutatta a luxuslakásként berendezett polgármesteri hivatalt.

A gazete DuvaR portál arról is nyilvánosságra hozott fotókat, hogy korábban hogyan nézett ki a hivatal belseje.

A kurdokat képviselő párt a HDP (Népek Demokrata Pártja) többször is tett feljelentést hűtlen kezelés vádjával, azonban eddig még egy esetben sem történt számonkérés.

A török helyhatósági választásokkal kapcsolatos írásunkat itt lehet visszaolvasni.

Címlapkép: Twitter