Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zuzana Čaputová nyerte a szlovák elnökválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Szlovákiában ma tartották az elnökválasztást, az urnák este 10-kor zártak.

23:20 – A szavazatok 51,22 százalékos feldolgozottsága mellett Zuzana Čaputová magabiztosan vezet, az eddig megszámolt voksok 58,07 százalékát szerezve meg. Riválisa, a kormánypárti Maroš Šefčovič 41,92 százalékon áll. Ezzel már szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Čaputová lesz Szlovákia új elnöke.

Az eredményeket a szlovák választási iroda honlapján lehet követni.

22:15 – A hivatalos részeredményekig még pár órát várni kell, de az urnazárás után közölt két felmérés szerint Zuzana Čaputová liberális demokrata ellenzéki államfőjelölt nyer ma este.

Az általában legpontosabbnak tartott FOCUS ügynökség felmérése szerint Čaputová 55,2 százalékot kap, riválisa, a kormánypárti Maroš Šefčovič pedig 44,8-at. Egy másik, a Median által készített felmérés ezt az eredményt jósolja: Čaputová 60,5 %, Šefčovič 39,5%.

A DennikN szerint ezek a felmérések azt mutatják, szorosabb lesz az eredmény, mint a korábbi felmérések alapján várni lehetett, de Čaputová győzelmét vetítik előre.


A két héttel korábbi első fordulót is Čaputová nyerte, méghozzá utcahosszal: a civil szférából érkező politikus akkor a voksok 40,57 százalékát szerezte meg, míg a második fordulóba bejutó másik jelölt, a kormányzó Smer párt támogatását élvező Maroš Šefčovič mindössze 18,66 százalékot kapott.

Čaputová legnagyobb vonzereje a választók számára valószínűleg az, hogy tudatosan távol tartja magát a korábbi politikai elittől, ahogy ő maga sem volt korábban számottevő vagy ismert politikai szereplő.

Az emberi jogi és környezetvédelmi aktivizmus területéről érkező politikus számára a politikai momentumot részben Ján Kuciak oknyomozó újságírónak és feleségének tavalyi meggyilkolása hozta el. A politikai elitek és szervezett bűnözői körök közötti kapcsolat feltárásán dolgozó újságíró tragikus halála óriási tiltakozási hullámot váltott ki északi szomszédunknál, mely Robert Fico kormányfő lemondásához is vezetett, azonban a kormányt továbbra is Fico bizalmasa, Peter Pellegrini vezeti, így valójában a Smer nem szenvedett súlyos vereséget.

Čaputová épp az akkori tüntetések követeléseit, a tisztességes Szlovákia eszméjét, a jogállam lebontása elleni határozott kiállást képviseli.

Mindeközben látványosan tartja a távolságot a régi elittől, emellett kampánycsapata sikeresen építette fel karakterét, melynek fontos vonása, hogy fellép az arrogáns hatalmaskodók ellen – amit alátámaszt története is, jogászként egy jogvédő civil szervezetben, valamint szülővárosában, Bazinban környezetvédelmi aktivistaként dolgozott.

Šefčovič ennek szinte az antitézise – az Európai Bizottság energetikai alelnöke, karrierpolitikus, az EU csúcsszerveiben dolgozik hosszú évek óta, így az Unió vezetésével is jó viszonyt ápol – magyarán több dolgot is megtestesít, melyeket a választók Čaputová támogatásával elutasítottak, és egyértelműen a régi elit embere.

Az első forduló másnapján Šefčovič rögtön azzal kezdte támadni Čaputovát, hogy liberális agendája nem összeegyeztethető Szlovákia konzervatív értékekeivel – ami elemzők szerint a harmadik és negyedik helyre befutó szélsőjobbos jelöltek szavazóbázisának megnyerését szolgálta.

A szlovák elnökválasztások tétjeiről és jelöltjeiről itt közöltünk bővebb elemzést.