Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma jogvédő aktivista ment neki a cigányozó újpesti Jobbiknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Felháborodott Facebook-bejegyzésben észrevételezte Setét Jenő roma jogvédő, hogy a Jobbik Magyarországért újpesti alapszervezete „Határontúli cigányok árasztják el Újpestet!” – címmel rakott ki Facebook bejegyzést még március 21-én, amelyben a párt helyi szervezete tiltakozott az ellen, hogy Újpesten szervezze meg a fideszes városvezetés a Kárpát-medencei Cigány Történeti Fórumot.

Noha a Magyar Nemzet központi, kormányzati napilap egy erről szóló cikke után a Facebook-oldal kezelői az eredeti címet megváltoztatták, a bejegyzésben még így is maradt bőven rasszista tartalom:

„ Már gyülekeznek az idecsődített roma vendégek. Ma a városházán, holnap a Tél utcában fognak ‘szakmázni’.

–fogalmaztak.

Kép: Újpesti Jobbik, Facebook

A posztra reagálva Setét Jenő kifejtette, a „néppártosodó” nemzeti radikálisok úgy tűnik, azért a cigányellenességtől nem igazán akarnak eltekinteni:

„Cigányok lepik el Újpestet!

Mondja a jobbik nevű gyűlölet párt, amelyben időnként cigányverő, cégeltüntető, bokorban nemi életet élő, teli torokból uszuló senkik ülnek.

Mindezt azért, mert a kiváló és gyönyörű és egyetlen roma helytörténeti gyűjtemény ,merészelt konferenciát szervezni, és ott romák merészeltek megjelenni.
[…]
a valóság az az, hogy megélhetési nácik, jobbikos gyűlölködő, provokátor, alibi demokraták, jobbikos fekélyek lepték el hazánk testét és utcáit!”

Ahogy arra a kormánypárti Magyar Nemzet egyébként már felhívta a figyelmet, a roma történeti konferenciának azonban kevés köze van a választási politikához, és sokkal több ahhoz, hogy Budapest 4. kerületében, Újpesten található a Kárpát-medence egyik legkomolyabb roma helytörténeti gyűjteménye, és hogy mind a magyarországi, mind pedig tágabban a kárpát-medencei magyarajkú cigány közösségek történetében jócskán akad még alulkutatott, fehér folt, téma.

„A városvezetés nem engedhet az ilyen jellegű nyomásnak, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott sikeres együttműködést nem teheti tönkre a pártpolitikai harc. Amúgy is szokatlan ez a módszer Újpesten, ami nem jellemző a város politikai kultúrájára.”

– jelentette ki a Jobbik bejegyzésére reagálva Nagy István, a Fidesz újpesti alpolgármestere is.

Az újpesti alapszervezet ilyen irányú reakciója már csak azért is érdekes, mert a párt országgyűlési képviselője, Csányi Tamás éppen rasszizmusa miatt kérte számon az egy felvételen roma alkalmazottják egő kazánba zárató, állítása szerint csak „viccelődő” Pócs János jászsági, fideszes képviselőt.