Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hazudik a fideszes Magyar Nemzet a március 15-i ellenzéki tüntetésről

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormánypárti fake news, zavarkeltés iskolapéldája a reggel a korábban Magyar Idők néven megjelenő Magyar Nemzetben megjelent cikk, amely „ismerteti” az ellenzéki pártok március 15-i terveit. A cikket a kormánypárttól független sajtó egy része is átvette anélkül, hogy ellenőrizte volna igazságtartalmát.

Állítólag ellenzéki forrásoktól jutott a fideszes Magyar Nemzet birtokába egy terv arról, mire készülnek az ellenzéki pártok. A cikk állítása szerint alternatív országgyűlést állítanának fel, meghatároznának egy ellenzéki 12 pontos követelést, és olyan terveik vannak, hogy a színpadon nem ejtik ki majd Orbán Viktor nevét.

A lap azt írja:

„Közösen készülnek az ellenzéki pártok a hozzájuk köthető civil szervezetekkel és szakszervezetekkel a március 15-i nemzeti ünnepre. A Magyar Nemzet birtokába került, ellenzéki forrásaink­tól származó belső szervezői útmutató szerint a korábbiakhoz képest új narratívával áll elő a baloldali, immár hármas egységbe tömörült szerveződés. A dokumentum szerint a pártok alternatív parlament felállítását tervezik, és korábban még nem használt szimbólumokkal vázolnak fel új jövőképet.”

Csakhogy a cikk állításaiból így ebben a formában nem sok minden igaz. A Magyar Nemzet cikkében lévő javaslatok ugyanis, mint a Mérce megtudta, nem az ellenzéki pártok gondolatai, hanem a Civilek a Demokráciáért nevű szervezet által megtartott civil egyeztető fórumé (ezt úgy kell elképzelni, hogy random emberek adott időközönként összegyűlnek egy lakásban), akik maguk szerveznek tüntetést március 15-re. De még ebben a körben sem eldöntött tény, hogy ezeket a követeléseket fogják megfogalmazni, a Magyar Nemzet csupán egy találkozó emlékeztetőjét szerezte meg, amelyben ezek az opciók mint esetleges lehetőségek szerepelnek. A tárgyalásokon egyébként részt vesznek ellenzéki politikusok is, de még maguk a szervezők se döntöttek azokról az ötletekről, amelyeket a szebb napokat is látott Magyar Nemzet kész tervként vázol.

Az viszont biztos – ahogyan a Mércének ellenzéki képviselők elmondták –, hogy az ellenzéki pártok nem egyeztek meg olyan állításokban, mint amiket a cikk taglal, nincs döntés  ilyesmiről, és az ellenzéki pártok egyelőre nem szerveznek március 15-re saját tüntetést.

Még arról sincs döntés, hogy az ellenzéki pártok egyáltalán részt vesznek-e a Civilek a Demokráciáért eseményén, noha ennek nagy a valószínűsége.

A Civilek a Demokráciáért március 15-i eseményére egyébként, amelyet  a Facebook szerint az Oktogon Közösség, a Civilek a Demokráciáért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szervez, eddig 432 ember jelezte részvételét, így ez az esemény egyelőre nem is bír olyan jelentőséggel, amelyet a Magyar Nemzet tulajdonít neki. Ez persze a következő két hétben még változhat. (Az esemény itt elérhető.)

Az ilyen információk tendenciózusan más kontextusba való helyezése kiváló zavarkeltés. Az ellenzéki pártoknak ugyanis egy ilyen cikk után el kell magyarázniuk, hogy valójában nem akarnak így ebben a formában tüntetést szervezni. Sőt, azt is el kell mondaniuk, nem akarnak március 15-én ők maguk semmit szervezni.

De ez már olyan kontextusban fog az állampolgárok elé kerülni, hogy az ellenzéki pártok cáfolnak, azt se tudják mit akarnak csinálni, illetve nem is akarnak csinálni semmit.

Tehát megint kialakul a béna ellenzéki pártok kép. És ezt itt, ahogy korábban számos alkalommal, a kormánypárti média állította elő.

Címlapkép: Mérce fotó