Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyorsuló iramban menekülnek az olvasók a fideszesített vidéki lapoktól

Ez a cikk több mint 5 éves.

2016-ban öt, 2017-ben hét, tavaly pedig tizenegy százalékkal csökkent a megyei lapok eladott példányszáma – derül ki a hvg.hu friss összeállításából. A portál azután nézett rá a számokra, hogy a magyar nyomtatott sajtó értékesítési adatait auditáló Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség (MATESZ) közzétette a 2018 utolsó negyedévére vonatkozó statisztikáit is.

Ebből az derül ki, hogy a legtöbb nyomtatott újság nem tudta szinten tartani olvasottságát. A napilapok közül kivételt a Népszava képez, amelynek olvasottsága 2010 és 2016 között napi 18 ezerről 10 ezerre csökkent, ám a Népszabadság bezárása után – az ellenzéki olvasók áthelyezkedése miatt – növekedésnek indult: 2018 második negyedévétől már tartósan 21 ezer példányszám fölött értékesítettek belőle.

A kormánypárti Magyar Hírlap 2014 óta nem auditáltatja magát, ebben az utolsó évben 8 ezre példányszámban fogyott – ami már akkor komoly visszaesést jelentett a 2010-es 15 ezerhez képest. Hasonló a helyzet a hét elején Magyar Nemzetre átnevezett Magyar Időkkel is: mivel nem auditáltatják magukat, ezért semmilyen biztos adatunk nincs az olvasottságáról. A Lokál és a Ripost is hasonló cipőben jár.

A tavalyi választások után villámgyorsan bezárt, Simicska Lajos-féle Magyar Nemzet 13 ezer példányszámban fogyott, 2010-ben a lapnak még 50 ezres nagyságrendű kereslete volt.

Folyamatosan veszít olvasottságából Orbán Viktor kedvenc lapja, a Nemzeti Sport is. A kilenc évvel ezelőtti 70 ezres eladott példányszám a tavalyi év végére 30 ezerre csökkent. A Blikk ugyanebben az időszakban 200 ezerről 80 ezerre, a nemrég elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Bors pedig 80-90 ezerről 50 ezer alá csökkent.

Az előbb Mészáros Lőrinc kezeiben, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alatt központosított és kézivezérelt megyei lapokból is egyre kevesebb fogy. 2014-ben még félmilliós olvasótáborral rendelkeztek, 2018 végére azonban csak 358 ezer fogyott belőlük. A többi napilapot figyelembe véve ez még mindig figyelemre méltó szám, annak ellenére, hogy az olvasótábor csökkenése gyorsuló tendenciát mutat.

Az auditált hetilapok közül a HVG-ből több mint 30 ezer szám fogy hetente, a 168 Órából  és a Demokratából 10-10 ezret vásárolnak az olvasók.