Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levették a rabszolgatörvényt ellenző javaslatot a nyíregyházi közgyűlés napirendjéről

Ez a cikk több mint 5 éves.

A fideszes többségű nyíregyházi közgyűlés három ellenzéki képviselője (Helyreigazítás: Korábban tévesen írtuk, a három képviselőt, ezért az olvasóktól és az érintettektől is elnézést kérünk) öt ellenzéki képviselője Jeszenszki András (MSZP), Póka Imre (független), Lengyel Máté (Jobbik), Hunyadi János (DK), és Lövei Csaba (független) a csütörtöki ülésre határozati javaslatot nyújtott be, melynek célja az lett volna, hogy – ahogy az már több városban is megvalósult – a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló cégek ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt, mely lehetővé teszi, hogy:

  • 250 óráról 400 órára emelkedjen az egy évben elrendelhető túlóra mértéke,
  • 1 évről 3 évre növekedjen a munkaidőkeret maximális időtartama,
  • 12 hónap átlagában heti 48 órára emelkedhessen a rendes munkaidő.

Azt is szeretnék, hogy a képviselő-testület ne csak az önkormányzati, hanem minden, Nyíregyházán bejegyzett, illetve működő cégnek javasolja, ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt munkavállalóikon. A képviselők emellett azt is kérik, hogy a képviselő-testület forduljon a területileg illetékes országgyűlési képviselőhöz, kérve, hogy terjessze az Országgyűlés elé a rabszolgatörvény visszavonását.

„Félő, hogy a törvényben olyannyira kihangsúlyozott, a túlórák vállalásával kapcsolatos „önkéntesség” a valóságban nem érvényesülhetne, hiszen egy megfélemlített munkavállaló nem meri majd kockáztatni az állását, és igent mond a kikényszerített túlórára”

– érvelnek a képviselők az előterjesztett javaslatban.

Hiába azonban az ellenzékiek minden próbálkozása, a napirend megszavazásánál a helyi Fidesz frakcióvezetője, dr. Adorján Gusztáv felvetésére levették a napirendről a rabszolgatörvény elleni javaslatot.

Emiatt napirend előtt a három képviselő, Lengyel Máté (Jobbik), Hunyadi János (DK) és Lövei Csaba (független) képviselő kárhoztatta a fideszes képvsielők döntését, a nyíregyházi munkavállalók érdekére hivatkozva.

Kovács Ferenc polgármester ezt pártpolitikai propagandának nevezte, szerinte ennek nincs helye a város dolgai között, a törvényeket pedig végre kell hajtani. A polgármester mondanója után a testületi ülés további részében nem adott szót a három ellenzéki képviselőnek.

A javaslatot benyújtó ellenzéki képvsielők egyébként a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112. § (3) bekezdésére hivatkoznak, mley szerint

„Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag az ügyvezetésnek utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő köteles végrehajtani.”

És mivel a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat az egyedüli tag, lehetősége van arra, hogy a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasítsa ezen cégek munkáltatói jogait gyakorló vezetőit, hogy az önkormányzati cégek ne éljenek a rabszolgatörvénnyel.

Amellett viszont, hogy több önkormányzat megszavazta már, hogy nem alakalmazza a rabszolgatörvényt, három megyei kormányhivatal is szembeszállt a rabszolgatörvényt tiltó önkormányzati határozatokkal, illetve több önkormányzatban élből elutasították a dolgot, a legérdekesebb helyzet pedig minden bizonnyal Hódmezővásárhelyen áll fent.

Címlapkép: Leléné Varga Ildikó