Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte útlezárásokkal tiltakozhatnak a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Valószínűleg nem repesnek az örömtől a szakszervezetek, miután tegnap a rabszolgatörvény bizottsági vitáján a kormánypárti képviselők beléjük fojtották a szót, majd 7 igen és 4 nem szavazattal elfogadták a 400 órás túlóraplafont (ami rendes munkaidőnek számítható, bérpótlék nélküli túlórát jelenthet) és a 3 évre emelkedett munkaidőkeretet.

Az évi 400 óra túlmunka 2,5 hónapnyi túlmunkát jelent 6 napos munkahetekkel számolva. Mindez – Kósa Lajos ígéretével ellentétben – a kollektív szerződés szükségessége nélkül.

A zoom.hu információi szerint a munkavállalói szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen nemcsak a december 8-i budapesti megmozduláson tiltakoznak majd, hanem vidéki félpályás útlezárásokra is készülnek. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta a lapnak,

már december 7-én megkezdődik a tiltakozás Veszprémben, emellett Szolnokon is előkészítés alatt van egy félpályás útlezárás, jövő héten pedig Győrben, illetve Pécsen folytatják a tiltakozást.

Mivel a megmozdulások még engedélyeztetés és szervezés alatt állnak, pontos időpontot egyelőre nem tudott mondani a szakszervezeti elnök, de azt megerősítette,

hogy ha a parlament megszavazza a Munka Törvénykönyvének módosítását, akkor januárban további megmozdulások várhatók.

László szerint a kormány úgy dönt munkavállalók millióinak életét érintő kérdésekről, hogy az előterjesztés benyújtása előtt egyetlen szakmai szervezetet sem hallgattak meg (mint ahogy azt a tegnapi bizottsági „vita” is jól mutatja). Úgy véli, hogy hozzá nem értő emberek kerülnek olyan helyekre és pozíciókba, ahol semmi keresni valójuk nem lenne. Szerinte elképesztő ez a törvényalkotási gyakorlat, amely

„a legkevésbé vesz komolyan olyan döntéseket, amelyek a munkavállalói réteg széles körét érintik.”

László szerint ezért nem tehetik meg a szakszervezetek, hogy nem emelik fel a hangjukat, erre pedig nem maradt más eszközük, mint a demonstráció.

A tiltakozáshoz országszerte rengeteg szakszervezet csatlakozott, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szerint folyamatosan érkeznek az ország különböző pontjairól a csatlakozási szándékok a tüntetéshez, illetve olyan külföldi és nemzetközi intézmények is kifejezték támogatásukat, mint a(z) IndustriALL Global Union, vagy az Európai Szakszervezeti Szövetség.

Címlapkép: VDSZ / Facebook