Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali kamu a nagyszerű horvát elnök asszonyról terjedő poszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A VB-döntő óta a hazafiasság példaképeként emelkedett magasba Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök asszony, aki a horvát válogatott mezében ölelgette Macront, Modrićot és a teljes horvát és francia csapatot. Nem csak a képek járták be az internetet, valószínűleg alig van olyan felhasználó Magyarországon, akinek a falán ne jelent volna meg valamelyik, a miniszteri fizetéseken és hivatali autókon spóroló, hazája fociválogatottjának vereségét méltósággal fogadó elnök asszonyról szóló hírcikk vagy Facebook-poszt.

Végre egy igazi hazafi – kár hogy kamu

Egy keddi bejegyzés például csütörtök kora délután 61 ezer lájk és 32 ezer megosztás fölött jár, és ez csak a legnépszerűbb darab, a Facebookon számos hasonló, illetve azonos tartalmú bejegyzés kering. (Összehasonlításképpen: Orbán Viktor választás utáni köszönő videója 40 ezer lájkot és valamivel kevesebb, mint 7000 megosztást ért.)

Az egyik baj a bejegyzéssel az, hogy teljesen kamu.

A Grabar-Kitarović nagyszerűségéről szóló Facebook-posztok német oldalakon kezdtek terjedni, és amint egy népszerű, német nyelvterületen terjedő hoaxok és álhírek leleplezésével foglalkozó oldal megmutatta, az állításokban alig van igazságmorzsa.

Röviden a Grabar-Kitarovićról terjedő állítások és cáfolatai.

1). Eladta az elnöki különgépét. 
Nem utal ilyesmire semmi, az elnöknek nincs is ilyesmire jogosítványa.

2.) Eladott 35 hivatali Mercedest. 
Nem utal ilyesmire semmi, az elnöknek nincs is ilyesmire jogosítványa.

3.) Leszállította a felére a miniszterek fizetését. (Egyes posztok szerint a sajátját is).
Erre sincs bizonyíték.

4.) Leszállította felére a nagykövetek fizetését, a konzulokét 60%-ra.
Nincs ilyen jogköre, és nem történt ilyen.

5.) Eltörölte a szenátorok nyugdíját. (Az eredeti német szerint csak megvágta.)
Horvátországban nincsenek szenátorok, nyugdíjas szenátorok sem.

6.) Hét nyelven beszél, és nem tartja különbnek magát bárkinél.
Ez lényegében igaz: beszél angolul, spanyolul, portugálul, horvátul, valamint alapszinten németül, franciául és olaszul.

A 7-es és 8-as állításokat, melyek szerint jól öltözködik, illetve tud veszíteni, nem tudjuk cáfolni.

Az oldal azt valószínűsíti, hogy az állításokat egy 2014-es, egykori malawi elnökről szóló cikkből vették át. Ezt ábrával is szemlélteti a lap.

Felül a horvát elnökről, alul a malawi ex-elnökről szóló állítások.

Nem ez volt az egyetlen kamu, ami a VB után terjedni kezdett. Szerdán még a Magyar Távirati Iroda is hírként közölt egy hoaxot, amely szerint a horvát válogatott arra kéri a politikusokat, hogy tartsák tőle távol magukat, továbbá a játékosok eladományozzák teljes sikerdíjukat szegény gyerekek nyaralására. A közleményről később kiderült, hogy kamu, és egy véletlen, valamint a sajtómunkások hanyagsága folytán került be a hír nemzetközi nyilvánosságba.

Szélsőjobbos propaganda

A horvát elnök asszony nagyszerűségéről szóló hírek és posztok azonban még ennél is súlyosabbak.

Amint kiderült ugyanis, az ügyesen felépített VB-döntős elnöki szereplésből legyártott szélsőjobboldali propaganda-darabot nyalt be a magyar Facebook-nyilvánosság.

A fenti cáfolatokat is közlő Mimikama szerint az állítások eredetileg a Freie Welt nevű, német szélsőjobboldali szájtról származnak. Az oldal elsősorban a német szélsőjobboldali AFD menekültellenes propagandáját terjeszti, a fenti állításokat forrás nélkül közölte az oldal.

Vagyis az történt, hogy a magyar Facebook-nyilvánosság nagy része bedőlt egy álhírnek, és ezzel maga is része lett a VB-döntőn magáról a laza, hazafias nép gyermekének képet mutató horvát elnök asszony propagandájának.

Holott, ha a felhasználó többet tudna Kolinda Grabar-Kitarovićról, akkor jó eséllyel jobban megfontolná, hogy megossza vagy lájkolja a róla szóló posztot.

Grabar-Kitarović a jobboldali HDZ párt szélsőséges nacionalista, klerikális és putyinista szárnyához tartozik, és korábban horvát háborús bűnök relativizálásával és háborús bűnösök éltetésével hívta fel magára a figyelmet.

Ebben a kontextusba Grabar-Kitarovićról a legfontosabb tény, hogy államfőként Horvátországot távolítaná az Európai Uniótól, és az orbáni utat követve inkább Oroszországgal kötné szorosabbra a szálakat. És éppen ez teszi alkalmassá arra, hogy a merkeli Európa-politika aláásásában érdekelt német szélsőjobb magasba emelje.

A történet arra mutat rá újra, amit néhány napja már a VB-döntő propaganda-értékét látva megírtunk: akár szimpatikus valakinek az adott politikus, akár nem, ha nem szeretnénk önkéntes propagandistává válni, akkor jó lesz körültekintőbben használnunk a közösségi médiát.

(Címoldali kép: Phong Hoàng flickr)