Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki pártoknak nem sikerült felkészülniük arra, hogy a Fidesz azt csinálja, amit beígért?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap a kormány benyújtotta az új Alaptörvény-módosítást és a Stop Sorosnak elkeresztelt törvénycsomagot. Ebben a két törvényben érintenek vagy öt másik törvényt, és beígérik a közigazgatási bíróságok létrehozását, tehát a bírósági rendszer teljes átszabását, illetve a gyülekezési törvény módosítását is. Nekem úgy tűnik, hogy elég fontos dolgokról van szó, amik befolyásolják a közeljövő magyar politikáját, társadalmát és annak lehetőségeit.

Tegnap este óta kíváncsian várom az ellenzéki pártok reakcióját. Várom, de nem érkezett meg. Nincsenek sajtóközlemények, nincsenek meghirdetve sajtótájékoztatók a témában, semmi.

Ha még hinnék a tündérmesékben, azt gondolnám, hogy most a háttérben egyeztetnek a közös kiállásról, a közös narratíváról, a nagy ellenzéki ellenállásról és egy útról, ami végén tényleg van esély ezt megakadályozni.

Persze már ez is késő lenne, hiszen a gyülekezési törvényen kívül legalább fél éve tudjuk minden benyújtott törvényről, hogy be lesz nyújtva. Sőt azt is tudjuk, hogy a Fidesz az ilyen nagy átalakításokat minél korábban szereti a ciklusban megejteni. Tehát lett volna erről ideje egyeztetnie az ellenzéknek. Sőt mintha lettek is volna ilyen egyeztetések a választások után rögtön.

Csakhogy tündérmesék nincsenek. Egyszerűen az látszik, hogy nincs semmi, hogy

miközben a Fidesz darál még egyet a magyar demokrácia haldokló testéből, aközben azok az ellenzéki pártok, amelyeknek legalább még van erőforrása valamire, valójában nem terveznek semmit az égvilágon.

Pedig mégiscsak ez lenne a feladat, hogy amikor a kormány ennyire durva törvényeket, vagy durva lehetőségeket előre vázoló törvényeket benyújt, akkor képviseljen valaki minket, az ország felét. Azonnal kapja elő az ellennarratíváját, álljon harckészültségbe és vívja meg értünk a  csatát, mert ha ezt nem teszi meg, akkor tényleg semmi értelme a létezésének.

De hát nincs ellen narratíva, nincs ellenállás, csat még látszani sem látszik. Azonban ebben az esetben fel kell tenni a kérdést. Mi van? Mi értelme az ellenzéki létnek? Kinek kéne ilyet kifejtenie, kifejlesztenie? Ki képvisel egyáltalán minket, akik nem értenek egyet a kormány döntéseivel?

(címlapkép: MTI)