Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy Gázában dolgozó orvos szerint szándékosan lőtték meg az izraeli katonák

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány órával azután, hogy május 14-én, hétfőn az utóbbi évek egyik legvéresebb támadását szenvedték el gázai tüntetők az övezet határánál kihúzott kerítésnél, egy helyben dolgozó önkéntes kanadai orvost is súlyosan megsebesítettek az izraeli mesterlövészek.

Tarek Loubani a kanadai Ontario tartomány London nevű városának kórházában dolgozik, mint traumatológus, és minden évben egy hónapot önkéntesként a gázai övezetben tölt, ahol a helyi kórház traumás eseteit kezeli.

Az összecsapások alatt több, helyben általa kiképzett kollégájával igyekeztek a rettentő sok sérült demonstrálónak elsősegélyt nyújtani, amikor is Loubanit a látótávolságon belül, a határ másik oldalán elhelyezkedő izraeli mesterlövészek mindkét lábán meglőtték.

A láblövések egymásutánisága egyrészt kizárja a véletlen találatot, másrészt utal arra, hogy az izraeliek ezzel az orvos életmentő munkáját szándékosan akadályozták meg, hiszen ha a lábai használhatatlanná válnak, segítséget sem tud nyújtani, kiesik a munkából.

Loubani elmondása szerint ő maga önkéntesként többször is került már éles helyzetbe, 2011-ben például Kairóban élte át a forradalmat.

„Tudtam, hova kell álljak, hogy kell viselkednem ahhoz, hogy elkerüljem a golyókat, és elmondhatom, hogy még így is én voltam a legtapasztalatlanabb háborús segítő a környéken. […] Nehéz elképzelni, hogy nem direkt lőttek meg.”

Loubani azt is hozzátette, hogy a kórház egyik helyi ápolója, Musza volt az, aki neki segített ellátni lőtt sebét, de mivel kötszerből helyben hiány volt ezért ő kérte, hogy inkább azonnal szállítsák el a kórházba, mert másoknak helyben jobban kell a véges pólyakészlet.

Nem sokkal azután, hogy kórházba került, társát – aki Loubanihoz hasonlóan az Izraelben is regisztrált segélyszervezetek láthatósági mellényét viselte – a katonák mellkason lőtték, sérüléseibe pedig a helyszínen belehalt. A helyszínen 11 újságíró is megsérült.

A helyi viszonyok között is rendkívül kegyetlen fellépés, amelynek során az Izraeli Védelmi Erők mesterlövész-egységei fegyvertelen célpontokra is tüzeltek, május 14-15-e folyamán összesen 60 halálos áldozatot és több ezer sérültet szedett Gázában.

Az izraeli kormány minden jel szerint így próbálta elvenni a Gázát uraló iszlamista Hamasz kedvét attól, hogy a határkerítés szimbolikus átvágását megkísérlő, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezése elleni rendszeres demonstrációit folytassa.

Szándékának kellő bátorítást adott az amerikai nagykövetség hétfői, ünnepélyes körülmények közötti átadási ceremóniája is, amelyre több republikánus amerikai szenátor is vendégként Jeruzsálembe érkezett. Közöttük volt Lindsey Graham dél-karolinai és Ted Cruz texasi szenátor is. Donald Trump elnök az új, Jeruzsálemet szimbolikusan kizárólagos izraeli fővárosnak elismerő avatóünnepélyt videóüzenetben üdvözölte. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig beszédet is mondott.

Az ENSZ emberi jogi bizottsága pénteken tűzte napirendjére, hogy „háborús bűnök” miatt független vizsgálóbizottságot küldjön-e a Gázában történtek kivizsgálására. A szavazáson azonban 29 igen szavazat mellett az Egyesült Államok és Ausztrália delegációja végül megvétózta a javaslatot, 14-en pedig tartózkodtak, így az elbukott.

Az ausztrál delegáció úgy indokolta kiállását a javaslat ellen, hogy ugyan „nagyon szomorúak” a történtek miatt, mégis úgy látják, Izrael Állam „legitim biztonsági fenyegetésre válaszolt” fegyvertelen demonstrálók, orvosok és újságírók elleni akcióival.

A növekvő és kritikátlan amerikai támogatás egyre inkább arra bátorítja Benjamin Netanjahu kormányfőt és szélsőjobb felé tolódó izraeli kormánykoalícióját, hogy a nemzetközi közvéleményt figyelmen kívül hagyva a legkegyetlenebb eszközöktől se riadjon vissza a megszállt palesztin területeken.

Ebben az esetben a Jeruzsálem palesztin és izraeli felosztása közötti, immár jobbára szimbolikus tárgyalásokból hagyták ki a Gázát irányító Hamaszt és csupán a Ciszjordániát uraló, mérsékeltebb Fatahot hívták meg rá. A Hamasz erre az új politikai realitásra reagált a gázai határtüntetések megszervezésével, amellyel palesztin fiatalok ezreit mozgatta meg. Gázából a lakosok számára a kijutás az izraeli ellenőrzés miatt még egészségügyi vészhelyzet esetén is rendkívül komplikált, a megfelelő élelmiszer- és egészségügyi ellátás olykor akadozik az izraeliek „büntetése” folytán, ezért a bezárt városban rekedt palesztinok akár még az életüket is kockáztatják ezeken a demonstrációkon, hogy változást érjenek el, hiszen a jelenlegi helyzetben nincs mit veszteniük.

Az izraeli hadsereg mesterlövészei és más egységei is egyre gyakrabban támadnak a palesztin területeken civilekre. Egy korábbi, április 10-én nyilvánosságra került videó tanúsága szerint (csak erősebb idegzetűeknek!) a mesterlövészek – többnyire frissen érettségizett, besorozott és kiképzés után lévő izraeli fiatalok –  örömujjongásban törnek ki, miután fegyvertelen embereket lőnek le.

A jelenség magyarázata az izraeli hadseregben érvényben lévő tűzparancs-szabályzat. Eszerint, aki a kerítés másik oldalán akár fegyverrel, akár fegyvertelenül megközelíti a határzárat, az „terroristának” tekinthető, így a katona egyéni döntése, hogy rálő-e vagy nem.

Az izraeli 10-es csatorna még áprilisban, egy reggeli műsorában szólaltatta meg Nadav Weimant, aki maga is izraeli mesterlövészként szolgált a 2008-as gázai „Öntött Ólom” hadművelet során. Weiman azóta az izraeli megszállás ellen tiltakozó, politikai aktivista lett, a Netanjahu-kormány által főellenségnek kinevezett civil szervezet, a volt katonákat tömörítő „Megtörni a Csendet!” tagjaként. A műsorban elmondta, a hadsereg szabályzata és maga a hadsereget kitermelő társadalom 50 év megszállás után olyan átpolitizálttá és kegyetlenné vált, hogy már semmiféle empátiát nem képes még a fegyvertelen palesztinok felé sem érezni.

Szerinte fel kell ismerni, hogy a probléma nem egyes katonák hozzáállásával, hanem az izraeli társadalom és politikai elit súlyos morális korrupciójával van. Amíg pedig ez nem változik meg, a helyzet csak egyre éleződni fog.