Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kéne elbullshitelni az ellenzéki előválasztás ötletét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Horváth Csaba, az MSZP korábbi budapesti főpolgármester-jelöltje jelentette be, egyeztetésre hívja a pártokat, hogy beszéljenek egy esetleges előválasztás lehetőségéről a két közelgő, VIII. kerületi és XV. kerületi polgármesterválasztás előtt.

Én nagy támogatója vagyok az előválasztás ötletének. Alapjáraton azt gondolom, egy előválasztás legitim népakarattal tudja lezárni az összefogás-diskurzust, és ha jól van kitalálva, még plusz szavazókat és aktivistákat is tud behozni az ellenzéki pártok mellé. De a kulcsszó a ha jól van kitalálva, hiszen számos jogos ellenérv van az előválasztással szemben.

Jelen esetünkben viszont a nyolcadik kerületi időközi polgármester választás kapcsán nem csak, hogy nem látszik, hogy lesz jól kitalálva, hanem az sem, hogy mikor.

Ugyanis a józsefvárosi időközi választás július 8.-ra van kiírva. Addig pedig 69 nap van hátra. Tényleg bárki reálisan azt gondolja, hogy a hátralévő 69 napban meg lehet szervezni egy előválasztást úgy, hogy a győztesnek utána még legyen is ideje kampányolni?

Ez így nem több bullshitnél, és ahogy szombaton írtam, a szokásos ellenzéki összefogás-diskurzus továbbvitelénél, ahol a lényeg pont nem az, hogy esélyes, jó kihívó álljon szembe esetünkben a Fidesz nyolcadik kerületi polgármester-jelöltjével, hanem az, hogy a pártok egymás ellen használják az állampolgárok igényét az összefogásra, és a ki tud nagyobbat mondani versenyben előkészítsék, kire foghassák rá, nem akar együttműködni.

Épeszű politikával foglalkozó ember pontosan tudja, hogy nem fér bele már időben az előválasztás a nyolcadik kerületi polgármesterválasztás előtt, így ez nem az előválasztás mint egyébként egy jó ötlet propagálása, hanem egy jó eszköz elherdálása az ellenzéki bullshitelésre.