Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még szorosabb ellenőrzést akar a kormány fölött Orbán Viktor

Miniszterelnöki kormányirodát hoznak létre Orbán Viktor számára a Miniszterelnökségen belül. Az iroda létrehozásáról Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője pénteken röviden már beszélt az RTL híradójának. A Hír TV mostani értesülései szerint az irodát Orbán Viktor saját csúcsszervének szánja, amellyel közvetlenebbül ellenőrizheti mind a Lázár Jánostól Gulyás Gergelyhez kerülő Miniszterelnökséget, mind pedig új kormányát.

A Gulyás vezette Miniszterelnökség ezzel egyidőben megkapja majd az energetikai feladatokat is, így ezekben az ügyekben is közvetlenül Orbán dönt majd.

Budapest, 2018. április 10.
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyûlési képviselõ-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

További értesülések szerint az eddigi kettő (gazdasági, stratégiai) mellett Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével nemzetbiztonsági kabinet is alakul a szervezeten belül.

A lépéssel a tévének nyilatkozó elemzők szerint a miniszterelnök hatalma még inkább központosítottá válhat.

Az Iránytű Intézet szakértője szerint a lépés egyértelműen az EU-s pénzek elosztásáért is felelős volt Lázár-minisztérium gyengítésére, fokozottabb ellenőrzésére szolgál. Lázár János már nem lesz tagja a negyedik Orbán-kormánynak, visszavonulása után az eddig igen autonómnak tetsző, például a hírszerzés egyes funkcióit is ellenőrző Miniszterelnökséget most Orbán szorosabb pórázra fűzheti.

A miniszterelnöki kormányiroda mellett már működik egy másik szervezet is, a miniszterelnöki kabinetiroda, amely Rogán Antal vezetése alatt eddig Lázár szervezetének a riválisaként jelent meg, és főleg a tájékoztatási feladatokért felel.

Orbán már 2010-es, kátharmados győzelme után elkezdte az addigi szakminisztériumok csúcsminisztériumokra cserélését, ennek nyomán jött létre például a sokat kritizált, oktatási, egészségügyi és szociális feladatokkal egyaránt foglalkozó Nemzeti- majd Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a pénzügyi- és gazdasági tárcákból összegyúrt Nemzetgazdasági Minisztérium is.

Ez utóbbit ugyancsak az RTL értesülései szerint most „szétdobják,” és ismét létrejöhet a Pénzügyminisztérium Varga Mihály felügyelete alatt, míg a gazdaságfejlesztési ügyeket a felsőoktatást is felügyelő Palkovics László kapja meg, hozzá kerülnek majd a most megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főbb feladatai is.

(HVG, Hír TV, RTL Híradó)

Olvass tovább!