Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüntető csürhe védelmében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha az Echo TV krémje összeül, abból általában valami enyhén hányingerkeltő dolog születik  – most sem történt másképp. A fantasztikus négyes (Bayer Zsolt, Bencsik András, Huth Gergely és Lovas István) a Sajtóklub című műsorban most éppen a szombati kormányellenes tüntetést boncolgatta.

A műsorban a tüntetés kapcsán leginkább a bértüntetők és a pénzosztogatás (végülis hol máshol fizetnék ki az állítólagos bértüntetőket, mint mindenki szeme láttára?), egy kis sorosozás, libsimédiázás, na meg persze az örökzöld fehér keresztények kontra fekete migránsok kerültek terítékre, illetve elröhögcséltek még egy kicsit Soros György általuk homoszexuálisnak titulált fián és a testőrén, aki Bencsik szerint „több mint testőr”. Ám ezeken túl kiemelnék két momentumot:

az egyik Lovas logikát kissé nélkülöző gondolatmenete, a másik pedig Bencsik rettegése.

Lovas egy elég kamuszagú, vagy legalábbis jócskán kiforgatottnak tűnő hírrel reflektált a tüntetésre és Márki-Zay Péter beszédére: szerinte a tüntetők arra biztatják az embereket, hogy menjenek külföldre, pedig egy londoni sebész szerint nyáron

„hihetetlenül fel fog pörögni a gyilkosságok, a késeléseknek a száma, mert a fiatalok a melegebb időben hajlamosabbak ölni, (…) és olyan lesz London, mind Dél-Afrika.”

Ezért azt javasolja, maradjanak inkább Hódmezővásárhelyen.

Tegyük fel, hogy ez a neves orvos tudományosan alátámasztotta a fiatalok gyilkos ösztönei és a meleg idő közötti összefüggést, Londonban valószínűleg ennek ellenére sem lesz melegebb a nyár, mint Hódmezővásárhelyen…szóval akkor most ki is van veszélyben?

Ez az információ valószínűleg annyira váratlanul érte Bayert is, hogy nem kommentálta, inkább gyorsan kikérte Bencsik véleményét is a tüntetésről. Úgy tűnik, a Demokrata főszerkesztője lélekben már a következő demonstrációra készül, ugyanis őszinte kétségbeeséssel a hangjában a következőt mondta:

„Nekem nagyon nem tetszik, hogy május 8-án, a Parlament alakulásakor ott akarnak tüntetni a Kossuth téren, erősen bízom benne, hogy a rendőrség, ha kell, a katonaság meg tudja védelmezni a Parlamentet ettől…elnézést, de azt kell mondjam, ettől a csürhétől.”

Több kérdés is felmerül bennem Bencsik mondata kapcsán:

Mégis milyen alapon csürhéz le egy békésen tüntető tömeget? Hol húzódik a határ csürheség és nem csürheség között? És mégis mitől fél ennyire két békés tüntetés után?

Nem szeretnék belesüppedni a tüntetés értelmének, milyenségének, céljainak  kérdéskörébe,

egyszerűen csak érdemes megfigyelni, hogy a Bencsikhez hasonló „jobboldali véleményvezérek” micsoda átszellemültséggel képesek egy békés tüntetésből is vérengzést kreálni.

Úgy tűnik, Bencsik András május 8-ára valamiféle forradalmat, de minimum a Parlament lebontását vizionálja, azt viszont valaki elmagyarázhatná neki, hogy a rendőrség és a katonaság sem kifejezetten azért van, hogy a kormánytagokat védje. Azért igen, hogy biztosítsák egy békés demonstráció feltételeit például azzal, hogy védik az emberek testi épségét a járműforgalom elől, meg persze azért is, hogy ne történjen bűncselekmény, erőszakosság senkivel szemben sem. Ők nem a Parlamentet védik, és még csak azt sem vághatjuk a fejükhöz, hogy bűnözőket védenek, mert ők csak a munkájukat végzik. Mindenkit védenek.

Tudtommal minden magyar állampolgár alkotmányos joga a gyülekezési jog. Sőt, mondok jobbat is: a véleménynyilvánítás sem tiltott.

Ahogy Bayer Zsoltnak is alapvető joga faszszopózni az ellentüntetőket a Békemeneten, úgy a szombati „csürhének” is joga van legecizni Orbán Viktort egy molinón.

Ne tegyünk úgy, mintha a stúdióban ülő úriemberek szentek lennének, és ne mondtak volna már cifrákat az ellenzékre vagy a szavazóira, mégis képesek voltak a tüntetésen feltűnő „Orbán egy geci” molinón és Orbán Viktor megsértésén percekig hüledezni.

Bárcsak Orbán Viktorról is elmondható lenne, hogy csak megsértett néhány embert. De az országában hamarosan megindul családok jogtalan kilakoltatása, embereket listáznak és bélyegeznek meg, jó eséllyel bele lehet halni bármibe a szó szerint rohadó kórházakban, az oktatás tönkretételéről, a fiatalok jövőképéről és még rengeteg égető problémáról nem is beszélve. Ő nem megsértett valakit, hanem megbocsáthatatlan bűnöket követett el nem csak a „csürhe”, de még a saját szavazói ellen is.