Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott Robert Fico, hogy maradhasson a szlovák kormány

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap bejelentette lemondását Robert Fico szlovák miniszterelnök, az elmúlt hetekben, Ján Kuciak újságíró és barátnője brutális meggyilkolása után kitört tüntetéshullám és felháborodás nyomán. Fico azonban hozzátette, ez nem jelenti politikai pályája végét, és a kormánykoalíció végét sem:

A Smer elnökeként aktívan részt fogok venni a politikai életben, erről biztosíthatom az államfőt, az ellenzéki pártokat és a lakosságot is. Nem vonulok vissza.

-szögezte le.

Miután Fico a pozsonyi várban átadta lemondását Andrej Kiska szlovák államfőnek, az elnök szinte azonnal kormányalakítási megbízást adott Peter Pellegrininek, a Smer képviselőcsoportjából. Pellegrini pedig már át is adta Kiskának azt a dokumentumot, amelyben összesen 79 kormánypárti képviselő biztosítja támogatásáról őt, és így a parlamenti többséget is megteremti mögötte.

Pellegrini kinevezése a gyakorlatban azt jelenti, hogy

Fico és bizalmi embere, az ugyancsak menesztett belügyminiszter, Robert Kaliňák a soha nem látott politikai botrány és általános felháborodás ellenére is igyekeznek majd változatlan formában fenntartani a Smer hatalmi gépezetét.

Robert Fico leköszönő és Peter Pellegrini megbízott szlovák kormányfő. Bábjáték? // Fotó: SITA/Diana Cernáková

A döntést üdvözölte Bugár Béla, a magyar-szlovák Híd-Most párt elnöke is, és kijelentette, Kaliňák és Fico távozása véleményük szerint elégséges lesz a helyzet rendezéséhez. Ez azt is jelenti, hogy noha korábban Bugár elkerülhetetlennek látta a kormányzó koalíció felbomlását és előrehozott választások kiírását Szlovákiában, álláspontja nagyon gyorsan felpuhult a Smerrel való egyeztetések során.

Döntése módosítását indokolandó Bugár Béla ma a szlovákiai magyar Új Szó napilapnak úgy nyilatkozott, hogy bármekkora is a politikai válság, a parlamentarizmus szabályai szerint kell azt rendezni:

Az én felelősségem koalíciós partnerként az, hogy ne okozzunk káoszt. Hogy az utca ne váljon küzdőtérré. Hogy az utca ne az ellenzéket szolgálja, hanem legyen egyfajta ellenőrző szerve a kormánynak, bárkinek. Ez teljesen rendben van. Amit most pénteken fog kérni az utca, azt már teljesítettük.

Az új miniszterelnök, Peter Pellegrini  az Új Szó értékelése szerint Fico pártjának „kellemesebb arca,” ilyenformán mindig válságok idején húzzák elő. Volt már oktatási miniszter és házelnök is.

A belügyminiszter Kaliňák utóda sem hoz majd vele szemben radikális alternatívát, a tárca új felelőse, Denisa Saková ugyanis a leköszönő, és a Kuciak által is feltárt olasz maffiaügybe belekeveredett ex-miniszter legbelső, bizalmi embere.

A kormányfő lemondása után további minisztercseréket is bejelentettek, a kormánykoalíció politikai irányának lényegi módosulása ettől azonban elemzők szerint nem várható.