Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán 2015-ben még nemzetközi migrációs kvótarendszer mellett kardoskodott az ENSZ ülésén

A napokban jelentette be a kormány, hogy „tájékoztató” plakátkampányt hirdet az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatban. A harcias hangvételű plakátokon ez áll: „Az ENSZ azt akarja, hogy folyamatosan fogadjunk be migránsokat. Magyarország dönt, nem az ENSZ!” A sorosozás kifulladásával nyilván új ellenséget kellett találni, ez lett most kicsit hasraütésszerűen az ENSZ. De ahogy volt ez a kormány korábbi ellenségképeivel is, az ENSZ-szel kapcsolatos üzenet is durván elferdíti az igazságot, ráadásul csak pár évet kell visszamenni a múltba, hogy találjunk Orbán Viktortól olyan megszólalást, amely ellentmond a kormánypropaganda legújabb elemének.

2015. szeptember 30-án a miniszterelnök az ENSZ New York-i ülésén még arról mondott beszédet, hogy a migránsokat (szokás szerint ebben a beszédben is összemosta a menekülteket és a bevándorlókat) egy globális kvótarendszerben osszák szét, hogy a nemzetközi politika minden jelentősebb szereplője viselje saját súlyához és szerepéhez képest arányosan a menekültválság következményeit.

Az ENSZ főtitkárához fordulva azt kérte, hogy indítványozza

„a tárgyalásokat a teher elosztására globális szinten. A nemzetközi politika minden jelentősebb szereplőjének be kell majd fogadnia valamennyi migránst a globális kvótarendszer értelmében.” Orbán szerint ez azért szükséges, mert „Európa nem képes ezt a terhet egyedül elviselni. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, Európa destabilizálódik.”

Azzal a feltételezéssel, hogy Európa nem tud megküzdeni a bevándorlás azon mértékével, ami az utóbbi években zajlott, és ami várhatóan a közeljövőben sem fog csökkenni, sokan mások is egyetértenek. Csak épp eléggé visszás, hogy most – meg persze korábban is – pont az ellen kardoskodik a kormány, ami mellett Orbán maga kiállt két és fél évvel ezelőtt.

2018-ból visszatekintve Orbán 2015-ös beszédének van még egyéb érdekes eleme is. Akkor Orbán állította, hogy keresztény országként Magyarország nem tűr semmilyen muszlim-ellenes politikát.

„A muszlim hit, melyet becsülünk és tisztelünk nem felelős a tömeges migráció jelenségének kiváltó okaiért. Arra buzdítok mindenkit, hogy törekedjünk együtt a muszlim-ellenes érzelmek terjedésének meggátlására.”

További empátiáról tanúskodott az itthon egészen más hangot megütő miniszterelnökünk: „mélységesen együtt érzünk azokkal az emberekkel, akik úgy döntöttek, elhagyják hazájukat. Saját országaik rossz kormányzásának áldozatai, amely megfosztotta őket emberi méltóságuktól. A nemzetközi politika kudarcos döntéseinek áldozatai, amelyek miatt háború sújtja régiójukat. Saját európai politikánk kudarcának áldozatai, amely olyan elvárásokat támasztott bennük, melyeket lehetetlen teljesíteni. És az emberkereskedelem áldozatai, amely kiterjedt iparrá fejlődött. Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezeknek az embereknek az otthonukat és az országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új, európai életet adjunk nekik. Abban kell segédkeznünk, hogy visszaszerezhessék régi életüket saját hazájukban. Ehhez békét és gazdasági fejlődést kell elérnünk ezekben az országokban.”

Míg ez a beszéd alapvetően nem megy szembe a magyar kormánynak azon nézetével, hogy csak nehogy Európába jöjjenek a háború és a klímaváltozás következményei elől menekülő emberek, emellett nagyon is nagy hajlandóságot mutat a nemzetközi együttműködésre a probléma megoldása érdekében. Ezt a típusú nemzetközi együttműködést támadja megint a kormány óriásplakátokon semmitmondó üzenetekkel – arról nem is beszélve, hogy az az ENSZ határozat, amire az új plakátok utalnak, nem mond ki semmi olyasmit, hogy bármely országnak kötelező lenne bárkit is befogadnia. Ezt minden tagállamnak szuverén joga eldönteni. Ráadásul a határozat Magyarország együttműködésével készült, amelyet a magyar kormány képviselői is aláírtak.

Tehát a kormányzati propaganda legújabb üzenete újabb szemenszedett hazugság, aminek egyetlen célja az állampolgárok hergelése és megtévesztése. Nem mintha bármi másra lehetett volna számítani.

Olvass tovább!