Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha már Kövér László büntet, legalább értelmes helyre menjen a pénz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Korábban is írtunk már arról, hogy Kövér László jellemzően olyankor szokott büntetéseket kiosztani az országgyűlési képviselőknek, amikor a kormánynak kellemetlen kérdésekben tiltakoznak.

Ez itt egy 100 ezer forintos büntetés (Forrás: Facebook/Korózs Lajos)

Így kapott például 100 ezer forintos büntetést a szocialista Korózs Lajos, mert egy darab felkiáltójelet(!) tartott a kezében, miközben párttársaival Áder Jánosnak üzenték, hogy ne írja alá a lex CEU-t. A DK-s Vadai Ágnest 130 ezer forintra büntette Kövér, mert a nők elleni erőszakra hívta fel (egy, a szeme köré festett monoklival) a figyelmet, a Párbeszéd szóvivőjét, Tordai Bencét pedig azért tiltotta ki örökre a házelnök a Parlamentből, mert összematricázta Orbán Viktor ajtaját, a növekvő orosz befolyás ellen tiltakozva (a szigor indoka az volt, hogy Tordai visszaeső bűnös, hiszen harmadszorra kapott büntetést). Mondjuk valamennyi következetesség Kövér Lászlóban is van, ugyanis amikor viszont hat fidelitasos simicskázós matricákat biggyesztett a Jobbik-frakció ajtajára, őket is kitiltotta, bár csak határozatlan időre.

A Jobbik egyébként az abszolút csúcstartó Kövér büntetési listáján: a földtörvény elleni tiltakozásuk miatt a teljes frakció tiszteletdíját megvonta, ami 17 millió forintjába fájt összesen a képviselőknek.

És hogy mikor nem büntet Kövér?

Például olyankor, ha a fideszes képviselők viselkednek megengedhetetlenül: Illés Zoltán például olyannyira vállalhatatlan módon szexista megjegyzésekkel illette Szél Bernadettet, hogy amiatt még Kocsis Máté is bocsánatot kért a frakció nevében, Kövér László azonban nem találta büntetésre érdemesnek (holott például 2013-ban a középső ujját felemelő Szanyi Tibornak kellett fizetnie).

Tavaly november végén pedig a létező legnagyobb büntetést szabta ki a szigorú házelnök az LMP-s Szél Bernadettre, mert Hadházy Ákossal együtt „hazudik” feliratot tartottak az éppen a létező Soros-tervről értekező Németh Szilárd mögött állva. Szél Bernadettnek 432 ezer, Hadházynak 100 ezer forintot vonnak le a fizetéséből – szólt az ítélet.

Ezen a héten pedig (minő meglepetés!) az Országgyűlés Mentelmi bizottsága jóváhagyta a büntetést, amire viszont az LMP rögvest jelezte is, hogy szerintük szerint Kövér László továbbra is kettős mércét alkalmaz, és alaptalanul korlátozza az ellenzéki képviselők véleménynyilvánítási szabadságát, ezért a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak.

Emellett egy korábbi javaslatukra is emlékeztettek: ha már Kövér László ilyen önkényesen osztogatja a büntetéseket, akkor jó lenne, ha legalább a fizetésekből levont, és így az Országgyűlés kasszájában maradó pénzt valami hasznosra fordítanák. Szél Bernadett ezért egy, a rászoruló családokat támogató alap létrehozását kezdeményezte.

A házelnök azonban még csak nem is reagált a felvetésre.

Szél Bernadettre egyébként az elmúlt néhány évben összesen közel egymillió forintnyi büntetést szabott ki Kövér, méghozzá a következő ügyek miatt:

2013. június 21-én Lengyel Szilvia és Osztolykán Ágnes társaságában tiltakozott a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény elfogadásakor (volt molinó és megafon is). 131.410 forintja bánta.

2014. február 6-án Ertsey Katalinnal, Lengyel Szilviával és Schiffer Andrással tiltakoztak (szirénahanggal megtámogatva) a paksi bővítés ellen. Ez már 173.925 forintjába fájt Szélnek.

2014. február 23-án kapott egy 50 ezer forintos büntetést, sajnos nem tudni, miért.

2017. március 6-án 100 ezer forintra büntették, mert az „Önök szerint lehet zöld felület nélkül élni?” című interpelláció idején párttársaival közösen képekkel és szöveggel ellátott plakátot emelt a magasba. Különösen bájos ez az eset azért, mert amúgy egy LMP-s interpellációt szerettek volna vizuális eszközökkel megtámogatni, ehhez kértek is engedélyt a képek és szövegek használatáras, de nem kaptak.

2017. június 12-én az LMP arra a kérdésre várt választ a kormánytól, hogy „Hogyan kívánják távol tartani a mohó Fidesz-holdudvart a paksi bővítéstől?” A kérdés mellé járt természetesen pár illusztráció is, Szél a kérdés feltevése közben csak mutogatott a plakátokra, később azonban ő maga is kézbe fogott egyet. Kövér László pedig büntetett.

Ezután pedig már a legsúlyosabb levonható büntetési tétel jött: 2017. november 20-án jött a „hazudik” felirat, amiért egészen pontosan 432.107 forintot vonnak le Szél fizetéséből.

Egy maximális büntetést kiérdemlő felirat (Forrás: Szél Bernadett/Facebook)

Szél Bernadettnek tehát az elmúlt években összesen 987.442 forintot kellett Kövér László különféle büntetései miatt az Országgyűlés kasszájában hagynia. Azért, mert olyan kérdésekben mert tiltakozni, mint például a paksi bővítés és az a körüli gyanús ügyletek, az ész nélküli fakivágások, vagy éppen a gyűlöletkeltő propagandamantra, a Soros-terv leleplezése.

Abban bizonyosan igaza van az LMP-nek, hogy ha már Kövér László ilyen notórius büntető, akkor legalább valami értelmesre – például rászoruló családok megsegítésére – is lehetne fordítani azt a pénzt, ami a közös kasszában marad. Akkor legalább némi értelme lenne ennek az egész eljárásnak – na meg legalább azt is tudnánk, hogy a pénz értelmes helyre megy.