Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kósa anyja után államtitkára feleségének sertéstelepére is jutott 400 millió közpénz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Januárban robbant a hír, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja egy fél sertésteleppel lett gazdagabb, és a gazdaság később 123 milliós állami támogatást kapott. Most kiderült, az akkor Kósa Lajos mellett, mint a Sertésszövetség elnöke kiálló (egyébként Kósa Államtitkáraként dolgozó), volt szekszárdi polgármester angoltanár felesége is kapott 109 milliós támogatást. A pár éve sertéstenyésztéssel foglakozó államtitkár egyébként összesen 400 milliót kapott.

„109 millió forint, főleg uniós támogatást kapott „sertéságazat fejlesztésére” Kósa Lajos tárca nélküli miniszter egyik államtitkára feleségének cége a múlt év végén. Ezzel az összeggel együtt csak tavaly bő 400 millió forint állami és uniós támogatást kapott az alig hat éves cég. A társaságot egyébként úgy vezeti ilyen eredményesen Horváth István államtitkár angoltanár felesége, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy a cég 2011-es alapítása előtt is foglalkozott volna mezőgazdasággal” – írja a Népszava.

Horváth István neve onnan lehet ismert, hogy a politikusról még Szekszárdi polgármesterként került elő egy hangfelvétel, amelyen a helyi trafikok pártszimpátia szerinti leosztásáról döntött.

De Horváth volt az is, aki mint a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke állt ki és vette védelembe, Kósa és 82 éves anyukájának cégügyeit. Méghozzá egy olyan közleménnyel, amit minisztériumi címéről küldtek ki. Abból a minisztériumból, amit Kósa Lajos vezet.

„Horváth felesége cégének újabb támogatása különös azért is, mert az agrártársaság hasonlóan csodás módon gazdagodik, mint Kósa miniszter rokonságában feltűnő más cégek. A 2011-ben Nagydorogon megalapított, majd éveken át szinte vegetáló Bikácsi Agrár Kft. néhány év alatt támogatásból és hitelből több mint 800 millió forintnyi tőkéhez jutott, a cég eszközállománya pedig hússzorosára nőtt. A legutolsó ismert, 2016-os cégmérlegében is olyan tételek találhatóak, amelyeket egy átlagos magyar agrár kisvállalkozó legfeljebb az álmaiban láthat: a gépállomány egy év alatt a háromszorosára, az állatállomány pedig tízszeresére nőtt. Ráadásul az eszközállomány meredek növekedésébe még nem számolhattuk bele a tavalyi eredményeket: csak 2017-ben összesen 424 millió forint pályázati pénz ömlött a vállalkozáshoz különféle címeken” – írja a Népszava.

(Címlapkép: MTI)
Címlapkép: MTI