Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvánosan kiprédikálta a katolikus plébános az ellenzéki jelöltet a templomban, Hódmezővásárhelyen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Németh László esperes, a vásárhelyi Szent István téri plébánia vezetője a mai, vasárnap reggeli szentmise végén, az azt levezető pap után, civilben lépett a mikrofonhoz, és külön beszédben ítélte el Márki-Zay Péter ellenzéki jelöltet a Hír TV-n nemrég elhangzott interjúja okán. A Mérce helyszíni tudósítása.

Németh azt mondta, Márki óriási hibát követett el azzal hogy a kommunista diktatúrához hasonlította a jelenlegi kormányzat tevékenységét. Németh, aki az egyházközségben is együtt dolgozik Márkival, azt mondta, a jelölt programot nem hirdetett, csak „visszaél katolikus hitével”.

A plébános kiemelte, szerinte azért is elítélendő Márki tevékenysége „mert a második világháború óta nem kapott annyi támogatást az egyház, mint a jelenlegi kormányzat alatt, akár az oktatást, akár az egészségügyet említjük.”

Zárásként leszögezte, olyan ember mint Márki-Zay szerinte kijelentése okán „sem a gyülekezetünk, sem pedig a város közösségének élére” nem alkalmas.

Márki, aki jelen volt a misén, semmilyen módon nem reagált, reagálhatott, de Németh szavai után, jelzésértékű módon, a gyermekkórus énekelte el a „Nincs más Isten…” kezdetű templomi éneket. A kórusban ott volt az egyházközségi elnökségben is részt vevő Márki-Zay Péter kislánya is.

A médiának nyilatkozva a rendhagyóra sikerült szentmise után Márki annyit mondott el, „szégyenletesnek tartja,” amit Almási István „alig kihűlt holtteste” körül a kormánypárti vezetés művel.

Németh már korábban is megtámadta Márki-Zay Pétert, amiatt, hogy a Hír TV-s interjújában hívő katolikusként és jobboldaliként bírálta az Orbán-kormányt. A templomban elhangzottakra egyszerűen úgy reagált: minden keresztényt arra kér, „imádkozzanak az egyház tisztaságáért.”

Márki-Zay Péter körül többen is gyülekeztek a mise végére, számos egyházközségi tag pedig felháborodásának adott hangot a történtek miatt. Mint elmondta, ha ugyan előfordult is, hogy a múltban a papok utaltak politikai üzenetekre a szószékről, ilyen nyíltan, vádaskodó módon ez még nem történt meg.

„Pétert a gyülekezet nagyon jól ismeri, őt kommunistának lefesteni óriási hiba volt a plébános részéről.” – mondta el a Mércének a gyülekezet egyik középkorú tagja. Többen arról is beszámoltak, hogy Németh esperes és Márki-Zay néhány nappal ezelőttig, egészen pontosan Németh múlt heti nyilatkozatáig szoros, baráti viszonyt ápoltak, ez nagyon hirtelen szűnt meg Németh elítélő nyilatkozata után.

Márki egy hete jelentette ki, hogy elindul a polgármesteri tisztségért, ahol az előző polgármester, Almási István halála után kellett időközi polgármesterválasztást kiírni. Márki-Zay bejelentését a még mindig Lázár János befolyása alatt álló Hódmezővásárhelyen két furcsa ügy is követte: az egyik az, hogy Márki-Zay éppen karácsony napja körül, amikor indulási szándékáról már sokan tudhattak, elvesztette állását egy multicégnél a szomszédos Szentes városában, a másik pedig, hogy utcájában megjelent egy térfigyelő kamera, amellyel éppen azt lehet követni, ki jár a lakására és ki nem.

A Fidesz országosan és helyi szinten is tagadta, hogy szándékosságról van szó. A szentesi, francia tulajdonú Legrand lámpagyár, ahol Márki tavaly év végéig középvezetőként dolgozott, pedig cáfolta, hogy elbocsátásában politikai okok is közrejátszottak.

Az érvényes jelöltséghez 300 ajánló aláírást kell hódmezővásárhelyiektől összegyűjteni a jelölteknek. A Mérce kérdésére mind a Hegedűs Zoltán eddigi alpolgármestert indító Fidesz-KDNP aktivistái, mind Márki-Zay Péter emberei azt mondták, össze tudják gyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat. Hegedűs nevére szerdáig 2018 aláírást adtak le a Fidesz aktivistái, Márki-Zay Péter pedig arról számolt be, három napja napi 80-100 aláírást adnak nekik a helyi polgárok.