Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a Jobbikért, hanem magunkért, a pártállam ellen!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Soha nem buzdítanék senkit arra, hogy a Jobbikra szavazzon, most sem ezt teszem. A Jobbik és a Fidesz politikája is legtöbb elemében szöges ellentétben áll azzal, amit a világról gondolok. De azt kérem mindenkitől, aki ezt a cikket olvassa – legyen Fidesz-szavazó, Jobbik-szavazó, az LMP, az MSZP, a DK vagy más párt támogatója -, álljon ki a Jobbik mellett abban a támadásban, amit most a kormánypárt indított ellenük.

Nem megbocsájtható a Jobbiknak a cigánybűnözőzés, az olyan szervezetek támogatása, mint a Betyársereg, az olyan politikusok felemelése, mint Toroczkai László, az olyan felvonulások megrendezése, mint a devecseri, amelyen ártatlan emberek házait támadták meg, miközben a cigányok kiirtásáról beszéltek. De! És ez a de nem ezeket a bűnöket kisebbíti itt, hanem emellett szól valami másról.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Az elmúlt években láthattuk, a Fidesz az ország vagyonából hogyan halmoz fel pénzt, hatalmat, médiát, hogyan uralja le az országot kormányzó intézményeket, hogyan falja fel a fékeket a demokráciában.

Most pedig eljött az idő, hogy ezt használja is. Ebből a szempontból pedig mindegy, ki az, aki ellen ezt felhasználja. Pontosan tudjuk, hogy azért teszi, mert még több hatalmat akar a mi életünk felett. Brutális választási győzelmet akar 2018-ban.

Most pedig az történik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lecsap a Jobbikra, és 300 millió forintra bünteti a pártot, amit aztán le is emelhetnek a folyószámláiról. Ez az az Állami Számvevőszék, amely soha nem vizsgálta érdemben egyetlen párt költéseit sem, sőt most sem vizsgálja azokat. És bár lényegében egy számla kapcsán bizonyíték is van arra, hogy a Fidesz nem mondott igazat a 2010-es kampányköltéseiről az ÁSZ-nek benyújtott bevallásában, az intézmény mégsem marasztalta el a kormánypártot.

De nekimegy a Jobbiknak.

Mindezt úgy, hogy az ÁSZ az előre lebeszélt időpont helyett egy másikban akart ellenőrzést tartani, méghozzá az előre lebeszélt helyett másik módon, és amikor a Jobbik a törvényben rögzített ötnapos határidőn belül pótlólag és személyesen bevitte a kért dokumentumokat, azokat nem vették át a párt képviselőitől. Kérdés az is, ha nem vették át a dokumentumokat, miből jutottak arra a következtetésre, hogy itt tiltott támogatás esete forog fenn?

Persze ne gondoljuk föltétlenül azt, hogy nincs így. Simicska Lajos valószínűleg bőven a piaci ár alatt adta a plakáthelyeket a Jobbiknak. Csakhogy ez így megy itt lassan 30 éve. Így megy például a Fidesznél is.

Éppen ezért, az Állami Számvevőszék mostani eljárása kapcsán nem az a kérdés, hogy a Jobbik használt-e illegális pénzeket. Hanem elsősorban az a kérdés, hogy miért csak velük szemben lép fel az Állami Számvevőszék, amelynek elnöke, ugye, a Fidesz volt parlamenti képviselője.

Amikor a törvényt arra használják, hogy a törvényeket író és a törvények végrehajtását uraló politikai párt az ellenfelét kicsinálja, az mindennél súlyosabb helyzet.

Ezt hívják pártállamnak.

És ha egy ilyen helyzetet elfogadunk, nem tiltakozunk ellene, és elkezdjük méricskélni, hogy de hát ő is korrupt, akkor bizony meg lehet csinálni azt, hogy a törvényeket és a magyar államot egy párt, jelesül a Fidesz, politikai ellenfelei kivégzésére használja fel.

Ha pedig ez megtörténhet, akkor ne csodálkozzunk, ha kicsiben majd a gazdasági ellenféllel, a beszólogató állampolgárral, a jobb oktatásért lázadó tanárral, a magasabb béreket követelő egészségügyi dolgozóval szemben lép fel az adóhivatal.

Akkor mindannyian védtelenek maradunk a pártállammal szemben, függetlenül attól, hogy épp LMP, MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Jobbik  vagy éppen Fidesz szavazók vagyunk-e. Akkor már nem működik az, hogy én majd kívül maradok ezen. Mert ez egy elfogadott és létező eszközzé válik bármiféle ellenfél kicsinálására.

Létrejön a pártállam.

Pontosan ezért, ebben az ügyben most érdemes félretenni azt, hogy mit is gondolunk a Jobbikról úgy általában. Tudjuk, milyen a Jobbik, de ez nem csak a Jobbikról szól.

Ha a pártállam anyagilag tönkre teheti politikai ellenfelét, a legerősebb ellenzéki pártot fél évvel a választások előtt, akkor mi az, ami megállítja, hogy bárki mással ezt tegye? Mi az, ami megakadályozza, hogy a védelmünket szolgáló törvényeket ellenünk is használja?