Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás eredménye 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

A nagy egyesülésnek akarnak emlékművet állítani a románok, de Facebook-szobor lesz belőle

Kedden hagyta jóvá a képviselőház annak az emlékműnek a megépítését, amelyet jövőre, Erdély és Románia egyesülésének 100-ik évfordulójára állítanak fel Gyulafehérváron. A probléma csak az, hogy a napvilágot látott tervek szerint az emlékmű kísértetiesen emlékeztet a Facebook logójára.

(Fotó: Adevărul)

A szobor négy keresztet ábrázol, amelynek felső szárai összetalálkoznak – ám az így létrejövő látvány sokaknak nem egy nemzeti sorsfordulót, hanem a legnagyobb közösségi háló logóját juttatja eszébe.

A román kultuszminisztérium egyébként 4 millió eurót (kb. 1,2 milliárd forintot) készül elkölteni a 22 méter magas alkotásra, amelyet egy év múlva, december 1-én terveznek leleplezni.

December 1-e Románia nemzeti ünnepe, a fordított Trianon, ugyanis a román állam ekkor ünnepli Erdély egyesülését a Román Királysággal. 1918 december első napján zajlott a gyulafehérvári román nemzetgyűlés, amelyen a képviselők kinyilvánították az egyesülést. Az itt elfogadott gyulafehérvári határozat nemcsak az egyesülést mondja ki, de teljes nemzeti szabadságot is hirdet a kisebbségeknek – ez utóbbinak megvalósulását még máig is kontesztálják sokan a romániai magyarok körében.

A centenáriumnak a román kormányzat egy teljes emlékévet szentel.

(Mérce / Transindex)

Olvass tovább!