Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz művész felgyújtotta a francia jegybank épületét Párizsban, hogy a „rabszolgaság” új formái ellen tiltakozzon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn hajnalban, 4 óra 15 táján vették őrizetbe a rendőrök Pjotr Pavlenszkij orosz performanszművészt és feleségét Párizsban, miután a férfi benzinnel permetezte be, majd felgyújtotta a francia jegybank (Banque de France) fióképületének bejáratát övező ablakokat. Pavlenszkij májusban kapott politikai menedékjogot Franciaországban; korábban látványos, nem egyszer testcsonkítással járó, politikai metaforaként értelmezhető akcióival vált híressé. Decemberben hagyta el családjával Oroszországot, ahol szexuális erőszakkal vádolják.  

pjotr.jpg

Pavlenszkij 2016 júniusában, Moszkvában; fotó: MAXIM ZMEYEV/Reuters, forrás

A hajnali performansz a Bastille téren történt, ahová Pavlenszkij, szokásos módszeréhez híven utolsó pillanatban hívott el néhány újságírót és videóst. A helyszínen kiosztott nekik egy néhány soros nyilatkozatot, amely összefoglalta a „Megvilágítás” című akció üzenetét:

A Bastille-t a fellázadt nép rombolta le, a despotizmus és a hatalom jelképeként. Ugyanezen a helyen a rabszolgaság új otthonát építették fel… A Banque de France elfoglalta a Bastille terét, a bankárok elfoglalták az uralkodókét… A forradalmi Franciaország újjászületése kirobbantja majd a forradalmak világszintű tűzvészét.”

Az akció fotói felidézik az orosz művész legutóbbi látványos akcióját hazájában, ahol 2015 novemberében a moszkvai Lubjanka, a KGB, majd az FSZB székhelyének kapuját gyújtotta fel. Az akció után hét hónapot töltött előzetesben, de végül csak pénzbírságra ítélték.

Pavlenszkij magát a pert is performansszá alakította, például prostituáltakat hívott meg tanúnak, és így próbálta igazolni, hogy az igazságszolgáltatás a politikai hatalom kiszolgálója.

A 33 éves művész többek között azzal vált világhírűvé, hogy meztelenül szögesdrótot tekert magára Szentpéterváron, illetve herezacskóit a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szegezte – az orosz társadalmat átható apátia, a politikai közöny és fatalizmus metaforájaként. 2014-ben a füléből vágott le egy darabot, hogy a pszichiátriai intézetek politikai célra való felhasználására hívja fel a figyelmet. Őt is többször internálták, de az orvosi szakvélemények szerint egészségesnek bizonyult.

A feminista punk-rock banda, a Pussy Riot pere elleni tiltakozásképp pedig összevarrta ajkait. Ha még emlékszünk, a Pussy Riot tagjai a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt adtak elő 2012 februárjában egy performanszt, „Szűzanya, zavard el Putyint!” címmel. Ennek nyomán a csoport 3 tagját félévvel később börtönkolóniában letöltendő, 2 éves börtönbüntetésre ítélték „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt.

Pavlenszkij és felesége idén májusban kaptak politikai menedékjogot Franciaországban, ahová két gyermekükkel együtt tavaly decemberben érkeztek, miután a Teatr.Doc egyik fiatal színésznője azzal gyanúsította meg a párt, hogy erőszakoskodtak vele és megsebesítették. Szexuális erőszak vádjával indult ellenük eljárás, bár Pavlenszkij mindig is tagadta az agresszió tényét, és emigrálásuk idején azt állította, hogy „elmagyarázták nekünk, hogy nagyjából két lehetőségünk van…, vagy börtönbe, táborba megyünk 10 évre… vagy elhagyhatjuk Oroszországot.”

Bárhogy történt is, a francia állam hitt Pavlenszkijéknek, akik a menekült státusz ellenére szegényes körülmények között élnek – írja a Le Monde. Májusban a Radio Svobodának azt állította a férfi, hogy visszautasít minden segélyt, mert „az embereknek és nem az államnak dolgozik”. A francia napilap arra is emlékeztet, hogy az elnökválasztási kampány során is volt véleménye, Macron és Le Pen csatájáról: „nem hagynak más lehetőséget, mint a fasizmus és a liberalizmus közötti választást”. A Deutsche Wellének pedig azt mondta szeptemberben, hogy foglalt lakásban él, és élelmet lop a boltokban, azaz úgy él, „mint a franciák nagy része”.

Az eljárást bizonyára közelről követi majd az orosz média is – amelynek állami zászlóshajója, az RT tévétársaság elvileg decemberben indítja majd meg francia adását. Az ő francia honlapjukon volt olvasható az is, hogy Pavlenszkijt kedden reggel az előzetesből a rendőrség pszichiátriai ápolási részlegébe szállították, felesége ekkor még előzetesben volt.

Dobsi Viktória

 

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.