Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csúnyán befürödtek Orbán sorosozós haverjai a macedón önkormányzati választásokon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hiába kampányolt neki még Orbán Viktor is, a macedón jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) súlyos vereséget szenvedett a tegnapi önkormányzati választások első fordulóján. Macedónia 81 önkormányzati egységéből a szociáldemokraták 49-ben szerezték meg a legtöbb szavazatot, miközben a Nikola Gruevszki által vezetett jobboldal csupán 10-ben. Óriási változás ez a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor Gruevszkiék még 56 helyhatóságban nyertek.

20170928jansa-janez-gruevszki-nikola-orban5.jpg

Orbán Viktor Ohridban kampányol (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A május óta kormányzó szociáldemokraták nevében Zoran Zaev miniszterelnök a demokrácia győzelmeként értékelte a tegnapi eredményeket, és elmondta: országa az európai integráció mellett kötelezte el magát. A kormánypárt nem csak saját eredményeinek örülhet, hanem kisebbik koalíciós partnerének is, a Gruevszki-ellenes albán kisebbségi párt is kb. 12 önkormányzati egységben győzött.

Bár a számok még nem véglegesek, és sok helyen második fordulóra is sor kerül majd, de az már jól látható, hogy az országot az elmúlt egy évtized jórészében kormányzó VMRO csúnyán befürdött. A 2006 és 2015 között kormányzó Gruevszkit egy hatalmas tüntetéssorozat kényszerítette lemondásra. Ez akkor robbant ki, amikor kiderült, a kormányfő több mint húszezer embert hallgattatott le, köztük az összes ellenzéki politikust és újságírót. A „színes forradalomként” elhíresült eseménysorozat után az ország egészen idén májusig komoly politikai válságban volt, a tavalyi parlamenti választásokat ugyan a VMRO nyerte meg, de nem tudott egyedül többségi koalíciót alkotni. Így került hatalomra a szociáldemokraták és az albánok koalíciója idén tavasszal.

merce.hu

A VMRO kormányzására a túlfűtött nacionalizmus volt jellemző, bukásuk óta pedig maximumra járatták a sorosozást. Már a színes forradalom kirobbantását is az amerikai pénzember nyakába varrták, az országban egymást követték a párt által szervezett Soros-ellenes felvonulások, áprilisban a demonstrálók a parlamentbe is betörtek, amiért a szociáldemokraták és a kisebbségi pártok egy albán származású, azaz kisebbségi házelnököt akartak választani.

Gruevszki szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával és Orbán Viktorral is. A miniszterelnök szeptember végén látogatott a macedónok és albánok által lakott Ohrid városába, ahol teljes mellszélességgel kiállt a VMRO mellett, mondván csak ők tudják útját állni a balkáni útvonalon érkező menekülteknek. Pár nappal korábban Németh Zsolt és Gulyás Gergely fideszes képviselők is felszólaltak a párt egyik kampányrendezvényén.

A barátság nem meglepő, hiszen mind a Fidesz, mind pedig a VMRO Soros Györgyben találta meg a mumust, Gruevszki például azzal vádolja politikai riválisait, hogy Soros utasítására menekülteket fogadnának be, és lebontanák a görög-macedón határon található kerítést. Miközben Gruevszkiék a sorosozásban, a menekültellenességben és a túlfűtött, kisebbségellenes nacionalizmusban és pánikkeltésben utaznak, addig a kormányzó szociáldemokraták az euro-atlanti integráció elkötelezett hívei, elsődleges politikai céljuk, hogy Macedónia csatlakozhasson a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.
Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán