Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó nem a magyarok érdekeit, hanem saját korruptjait védi a hollandokkal szemben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Akkor már egyenesen hadat is üzenhettünk volna Hollandiának. Az lett volna a pöpec túlreagálás Szijjártó Péter részéről, aki ma reggel jelentette be, hogy megszakítjuk a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, amiért a Budapestről távozó holland nagykövet kritizálta a magyar kormányt.

21121732_1629532350431243_1743493248_n.jpg

(Fotó: Index.hu)

Itt gyorsan jegyezzük meg, nem a magyar embereket vagy a magyar államot kritizálta a nagykövet, használta bokszzsáknak (hogy hűek maradjunk a külügyminiszteri terminológiájához), hanem a kormányt nevezte korruptnak, ami, hát lássuk be, egy olyan gondolat, amivel a magyar társadalom egy jelentős része is egyetért. Igaz, a diplomáciai kapcsolatokat velük már régen megszakította a kormány, szóval tiszta sor.

De ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy mit is jelent ez a Szijjártó-féle izmozás Magyarország számára. Mert nem apró dolgokról beszélünk.

A rendszerváltás utáni magyar külpolitika konszenzusos stratégiai alapelve volt, hogy legfőbb szövetségeseiként tekint az európai államokra, közös szövetségi rendszerben cselekszik velük. Ez a stratégiai alapelv adta Magyarország külpolitikai tevékenységének értelmét, koherenciáját, rengeteg energia és erőforrás ment ebbe bele, és rengeteget profitáltunk is belőle. A 2010 utáni Fidesz-kormány szisztematikusan rombolta szét ezt a kemény alapot, helyére pedig nem hasonló sikerességű stratégiát rakott, hanem improvizált, izmozott. (Ráadásul, amit bejelentett – „a diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintű megszakítása” – valószínűleg nem is létező dolog, diplomáciai kapcsolatokat vagy teljesen lehet megszakítani, vagy sehogy. Nagykövetet persze vissza lehet hívni, de az meg nem ugyanaz, és nem is hangzik olyan harciasan.)

Persze ebben is volt koherencia, csak az épp nem olyan, amelyik hasznára válna a magyar népnek, hanem olyan, ami kizárólag az uralkodó párt gazdasági felvirágzását szolgálja. Innen jön a különböző gyanús diktatúrákkal való üzletelés, a letelepedési kötvényektől az azeri baltás kiadatásán keresztül Paks 2-ig.

Szóval túlzás lenne azt mondani, hogy Szijjártó mostani bejelentése egyedül döntené romba azt, amit az elmúlt 27 évben felépítettünk. De az biztos, hogy ez megint egy újabb szint – Jókaival szólva: ama magaslatra…

Szijjártó mostani izmozása egyébként épp alátámasztja azt, amit a holland nagykövet a 168 Órának nyilatkozott: mégpedig, hogy a magyar kormány nem ismer átmeneteket, „valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”, más opció nincs. A barát nem kritizálhat, az ellenségnek pedig sosem lehet igaza.

És akkor itt át is térhetünk Szijártó ma reggeli másik ordas marhaságára. A külügyminiszter ugyanis azt nyilatkozta, „a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az”. Ez az egész gondolat egy tipikus fideszes ferdítés, melynek egyetlen célja, hogy saját magát jó színben tüntesse fel.

A meghunyászkodó kontra karakán külpolitika szembeállítása ugyanis teljesen hamis.

A diplomácia fokmérője, hogy demokratikusan meghatározott stratégiai célokat milyen hatékonysággal tud elérni. Ehhez persze sokfajta eszközt lehet használni, erősebbeket és lágyabbakat, de végső soron az eredmény a lényeg. Ehhez képest Szijjártó fejében a keménykedés önmagában is érték, önmagában is jó, a kompromisszumkeresés pedig elvetendő, még akkor is, ha épp az vezet céljaink eléréséhez.

Ez a fajta politika még az átlagos diktatúrákra sem jellemző, csak kimondottan az Észak-Koreára hajazó helyeken, ahol minden szóra ugrani kell, és atomháborút lengetni be. Igaz, az atomháború belengetésével Észak-Korea legalább élelmiszersegélyeket harcol ki magának, hogy ne haljon éhen az egész ország, Szijjártó azonban maximum csak a főnökkel feledteti a tegnap esti meccs lesújtó végeredményét.

Szóval Hollandia megnézheti magát, mert Szijjártó Péter csúnyán berágott rá. Persze, hogy Hollandia nem szenved emiatt semmilyen kárt, külügyminiszterünket pedig biztos vállon veregeti a főnök. Akik megszívják ezt az egészet, azok mi vagyunk: a kereskedelmi kapcsolatok csökkenhetnek, az ország még elszigeteltebbé válik, és a Hollandiában élő vagy oda látogató magyarok diplomáciai védelme sem lesz ettől jobb, sőt, ha tippelnünk kellene, az ellenkezője tűnik valószínűbbnek.

Szép munka volt!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.