Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha migráns gázol Párizsban, az vezető hír, ha szélsőjobboldali gyilkol, az nem hír a Fidesz-médiában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtökön az Origo egy kemény és keményen demagóg cikkben rongyolt bele a 24.hu-ba. A cikkben előjött a Simicska-Soros-Botka-Jobbik tengely, de itt most nem is ez az érdekes, hanem az alapállítás, a 24.hu propagandaoldalnak bélyegzése.

170812-stein-charlottesville-car-hero-1_faec44.jpg

Szerdán, Párizsban egy illegálisan Franciaországban tartózkodó közel-keleti férfi gépkocsijával a francia terrorelhárítás tagjai közé hajtott. Szerencsére senki sem halt meg a terrortámadásban.

Az Origo azzal vádolta a fent említett cikkben a 24.hu-t, hogy bár cikket írtak az esetről, nem írták le, hogy ez bizony terrortámadás volt (tegyük hozzá, a francia média nagy része sem írta ezt le). Pedig mivel a terrorelhárítás vette át az ügyet, a francia jog szerint ez terrortámadásnak minősül. Ebből a talán szakmai hibából vezette le az Origo, hogy a 24.hu egy propagandaportál, és mint már említettem: Soros-Simicska-Botka-Jobbik.

Az Origo fontosnak is találta ezt az eseményt, ugyanis két nap alatt öt cikket írt belőle. De a Pesti Srácok, a 888 és a Magyar Idők is több cikkben feldolgozta az esemény főbb történéseit.

Viszont nem ez volt a hét külpolitikai híre. Pénteken az amerikai Charlottesville-ben szélsőjobboldali, Trumpot támogató alt-right és konkrétan neonáci csoportok tüntettek az ellen, hogy az amerikai polgárháborúban vesztes déli oldal rabszolgatartást támogató tábornokának, Lee-nek a szobrát ne tüntessék el az Emancipáció Park nevű köztérről.

A tüntetés másnap folytatódott. Összecsaptak a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők, és egy, a nap folyamán korábban neonácikkal fotózkodó férfi belehajtott a tömegbe. Egy nő életét vesztette, harmincan megsérültek. Az eset kapcsán megszólalt Trump elnök is, és mivel nem volt hajlandó Trump elítélni külön a neonácikat, csak mindkét szemben álló felet, kemény kritikákat kapott még saját pártjából is. Szombaton a tüntetésekhez kapcsolódóan még két áldozat volt, ugyanis lezuhant egy rendőrhelikopter is. A kocsis gázolást pedig a Fehér Ház terrortámadásnak nevezte.

A fentiekből azt gondolná az ember, hogy a párizsi, szerencsére áldozat nélkül lezajló támadásról öt cikket közlő, és a 24.hu-t a gázolás nem terrortámadássá nyilvánítása miatt bíráló Origo ezzel az esettel is bőven foglalkozik. De nem. Egyetlen cikk számol be arról, hogy itt történt valami. A cikkben az esetet nem nevezik terrortámadásnak, a cikk címe a lezuhant rendőrhelikopterről szól, és a helikopter balesetnek annyi helyet szentelnek, mint az összes többi történés leírásának. A cikkben nem beszélnek a Trumpot ért bírálatokról, és nem írják le az elkövető szélsőséges kötődését.

De persze nem csak az Origo kezelte így az esetet. A Pesti Srácok is ugyanezt a hírt hozta le, náluk már nem a helikopter volt legalább a címben. De náluk volt még egy hír Charlottesville-ből. Az, hogy egy szélsőbaloldali tüntető megütött egy riportert. Ezt a hírt a 888 is hozta, amely mást nem kívánt közölni Charlottesville-ből.

A Pesti Srácok, Origo, 888 hármasnál már csak az adófizetők pénzén működő MTI volt durvább. Az állami hírügynökség első hírét (amelyből minden újság dolgozik, hiszen monopóliuma van a hírügynökségnek a piacon) ugyanis sikerült úgy megírni, hogy ne derüljön ki, az ellentüntetők közé hajtott be az autó, és közöttük van az áldozat. Az MTI híre szerint ugyanis „egy kocsi nagy sebességgel hajtott több száz tüntető közé.” Hogy ők milyen tüntetők, arról nincs szó, pedig ezt az elejétől fogva lehetett tudni.

Persze ez utóbbi lehet óriási szakmai hiba is, csak meg is lett a következménye, ugyanis az Indexen órákig ez a copy-paste hír állt, méghozzá a szintén MTI-s címmel: Rendkívüli állapot egy amerikai városban a szélsőjobboldal rendezvényen kitört erőszak miatt. Ami még azt a látszatot is keltette, mintha a szélsőjobbot érte volna támadás. (És akkor ott az a rész az MTI hírében, amely szerint Charlottesville egy kis liberális sziget a republikánus Virginiában, miközben Virginia kormányzója demokrata, mindkét szenátora demokrata, bár a republikánusok a Képviselőházban 7-4-es többségben vannak.)

Régen kaphattunk ilyen szép képet a kormánypárti manipulációról. Ha egy „migráns” gázol, lényegtelen mennyire fontos az ügy, mi történt pontosan, vezető hír lesz a kormánypárti médiában. Sőt publicisztikában magyarázzák, hogy aki nem úgy számol be erről, mint ők, az manipulál. De ha egy szélsőjobboldali hajt bele tüntető balosokba, megszólal az USA elnöke, és Amerikában napokig tartó belpolitikai botrány lesz a történtekből, az nem annyira érdekes. Mert nem illik a fehérek kontra migránsok vízióba, és mégiscsak azt az alt rightot kéne elítélni, ami a kormánypárti médiacsinálók egyik kedvence mostanság.

Ez pedig nem egyszeri eset, hanem a Fidesz világképének durva beletolása az emberek agyába. A „migránsokról” szóló híreket felnagyítják a kormánypártoknál. Létrehozzák azt a képet, miszerint a Nyugat valami élhetetlen, bizonytalan valami, és elhallgatják azokat az eseményeket, amikor a kormánypárt ideológiai szövetségesei csinálnak balfaszságokat. Majd amikor ezt a képet létrehozták, akkor azzal vádolják a Fidesztől független sajtót, aki nincs ennek a világképnek alárendelve, hogy hazudik.

Ebbe a sorba illeszkedik az orosz propaganda-anyagok átvétele, a Fidesszel rokon lengyel kormánypárt, a putyinista cseh elnök megszólalásainak kiemelése, illetve az, hogy ha egy migráns rossz helyre szarik Nyugat-Európában, akkor abból rögtön hírt gyártanak ezekben a médiatermékekben, eltorzítva a mindennapi valóságot és a történések súlyát az emberek fejében. Pedig Párizsban még mindig jobb élni, mint Budapesten.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.