Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz úgy elzár minden pártot a választóktól, hogy a Jobbik Simicskáig rohant

Ez a cikk több mint 5 éves.

A héten ismét megjelent Simicska Lajos köztéri reklámfelületein egy olyan plakát, ami pártlogó nélkül hirdeti a Jobbik elképzeléseit. Mind a jobbikosok, mind Simicska mossa kezeit, hogy nekik ehhez semmi közük, a plakátok egy magánszemély társadalmi célú hirdetései. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója mindenesetre „nagy örömmel konstatálta megjelenésüket”, ami érthető, mindenki örülne, ha valaki hobbiból milliókat költene a pártjára.
2017-08-08_2.png

kép: hvg.hu

A valóság nyilvánvalóan nem ez. Hanem az, hogy a Fidesz volt pártpénztárnoka és a Jobbik összejátszik, és közösen kitalálták, hogy lehet kijátszani a július 15-e óta hatályos plakáttörvényt. Ez az a törvény, amely lényegében megtiltja a pártoknak a kampányidőszakon kívüli köztéri hirdetést, és annyira fontos volt a kormánypártoknak, hogy miután kétharmados törvényként nem sikerült megszavazni, csináltak belőle egy sima feles törvényt.

A törvény hatályba lépése után le is szedték a Mahir Cityposter és a Publimont (két Simicska érdekeltség) felületeiről a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak”-plakátjait, amelyek már április óta beterítették az országot. Ezek voltak azok a plakátok, amelyek Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Rogán Antalt és Habony Árpádot gyanúsították lopással. Ezek miatt nyomta át alkotmányellenesen is a Fidesz a plakáttörvényt idegből és izomból.

Csakhogy a Jobbik korábbi hirdetéseinek hűlt helyein szinte rögtön megjelent a rejtélyes, mindenféle logó nélküli „A nép nem betiltható, a kormány leváltható”-plakát, amit az új, béruniót hirdető plakáthoz hasonlóan egy magánmegrendelő fizetett. A Jobbik annak a plakátnak is nagyon örült, de tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá, hisz nem is lehet az új törvény miatt.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Orbán Viktor állítólag síkideg lett amiatt, hogy  nem sikerült eléggé kicseszni jogi úton a Jobbikkal, de kormánypártiak tagadták, hogy emiatt tovább piszkálnák a törvényt. Viszont a harcot biztosan nem adták fel: Lázár János utasította fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóit, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket. Azaz a kormány valamiféle újabb szabályozásra, átrendezésre készül ezen a fronton.

Itt tart most a történet, ez még nem a vége, de érdemes levonni néhány tanulságot és következtetést.

  1. A Fidesz minden (de tényleg minden) eszközt bevet azért, hogy kiszorítsa a többi pártot a nyilvánosságból. Nincs olyan, hogy egy médiafelület túl drága, nincs olyan, hogy jogi akadály.
  2. Egyedül Simicska médiabirodalma ellen igazán érdekes a harc, mert a kegyvesztett pénztárnoknak már nincs veszíteni valója. A Mahir oszlopokat nem sikerült eltüntetni, egyelőre a plakáthelyei is megvannak, valamint a Magyar Nemzet és a HírTV is működni fog (pletykák szerint a 2019-es önkormányzati választásig biztosan).
  3. Már most hatalmas a kormánypártok médiatúlsúlya (közmédia, MTI, TV2, Origo, bulvárlapok, megyei lapok, és a sor még folytatható), kérdés, hogy eljön-e az a pillanat, amikor azt mondják, elég lesz. A plakáttörvény-mizéria azt mutatja, hogy ettől még messze vagyunk.
  4. Nem elég, hogy iszonyatos (akár 75 millárd forint!), a kampányidőszakban megengedett pártköltések sokszorosára rúgó összeget költhet a kormány saját propagandájára, még a komplett államapparátus is alájuk dolgozik, mint Lázár utasítása mutatja. Közpénzből és közszolgák munkájának köszönhetően népszerűsíti a Fidesz saját agendáját és igyekszik megszilárdítani a hatalmát, eközben minden más pártot ott akadályoz abban, hogy elérjék a választókat, ahol csak tud.
  5. A plakáttörvény csak arra jó, hogy a pártok kijátsszák. Ez hazudozáshoz, trükközéshez, egyenlőtlenséghez (nem mindenki Simicska, vagy a szintén nagy plakátos Garancsi István barátja) vezet. Minden ehhez hasonló korlátozás ide fog vezetni addig, amíg a hatalmon levő párt cinikusan kijátszik minden szabályt, és a politikai hirdetések, illetve a kampány szabályai nincsenek rendbe rakva. Úgy, hogy aki azokat megszegi, meg is legyen keményen büntetve.
  6. A Jobbik és Simicska összemelegedése mutatja, hogy mekkora az a baj, amit az első öt pont körüljárt. Vona Gábor pártja – nagyon helyesen – tiszta erőből támadta a Közgép-vezér oligarchát, amikor még a Fidesz a zsebében volt, és talicskával hordta saját számláira a közpénzt. Aztán a G-nap után Simicska új befektetést keresett, megkörnyékezte a Jobbikot, és gyorsan odáig jutottak, hogy bőven a piaci ár alatt ad nekik plakáthelyeket. Hogy a Jobbikban ezt lenyelik, azt mutatja, hogy Alfahír ide, N1TV oda (mint jobbikos pártmédia), tudják a pártvezetésben, hogy ennyi felület kevés lesz a 2018-as jó eredményhez. Annyira kevés, hogy a „tiszta kézzel”, antikorrupciós programmal kampányoló párt enged a közpénz egyik legnagyobb dézsmálójának, aki nélkül nem lett volna egymásután két kétharmados Fidesz-úthenger.

+1: Van még néhány párt a Fideszen és a Jobbikon kívül, akik indulnak 2018-ban. Nekik is sok szerencsét és sok magánmegrendelőként társadalmi célú hirdetést feladó támogatót kívánok!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.