Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindent megmutat ebből az országból, hogy egy 18 éves srácért mennek a rendőrök, amikor egy állami cég hibázik

Ez a cikk több mint 6 éves.

A BKK új elektronikus jegyrendszert vezetett be. Már ez a bevezetés is a folyamatosan csúszó elektronikus jegyolvasó rendszer bevezetése helyett érkezett meg, ilyen nesztek parasztok stílusban. A nesztek parasztok stílus abból is látszik, hogy a rendszert gyengébben programozták le, mint egy kezdő informatikus.

jegy.jpg

Ugyanis a rendszer bevezetése után pár órával egy 18 éves srác egy minden böngészőben meglévő funkciót használva átírta a jegy árát a BKK jegyértékesítő felületén, és így kísérelte meg a vásárlást. Óriási meglepetésre az új árat elfogadta a rendszer, holott ez minden fejlesztői, informatikai logikának és biztonsági megfontolásnak ellentmond.

(Ha beiratkozunk egy jó webprogramozói tanfolyamra, az első órák egyikén a fejünkbe verik, hogy a felhasználótól érkező adatokat minden esetben ellenőrizni kell – ez itt nem történt meg. Ahogy azt is megtanítanák az első kurzusok egyikén, hogy jelszavakat sose tárolunk titkosítatlanul, szövegesen – mint kiderült, ezt az elképesztően amatőr hibát is elkövették a BKK jegyértékesítési rendszernének fejlesztői.)

A 18 éves srác rögtön jelezte a hibát a BKK-nak.

És mi történt? Szerződést bontottak a T-Systemsszel, aki a munkát végezte? Kirúgták azt, aki elfogadta azt? Bevallották, hogy hibáztak egy nagyot? Esetleg megjutalmazták a hiba megtalálóját, ahogy ez a legtöbb esetben lenni szokott a rendes cégeknél?

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Nem, a T-systems, nyilván a BKK tudtával a 18 éves srácot jelentette fel, akiért tegnap éjszaka ki is mentek a rendőrök, és bevitték kihallgatásra.

Ugyanis ez egy ilyen ország. Egy olyan ország, ahol a kritikáért büntetés jár. Esetünkben a hiba nem visszaélésszerű felderítésért. Nyilván szabályszegés, amit a srác elkövetett, mert átírta egy termék árát, de nem élt vissza a megszerzett előnnyel, sőt rögtön jelezte azt a cégnek. Aki pedig ugye nem megköszönte, hanem feljelentette.

Mert a kritikára, a hibák bevallására és javítására úgy tűnik nincs igény.

Mert hát ugye ha bevalljuk, hogy hiba van, akkor még valamelyik főfejesnek le is kellene mondani, vállalnia a tettei következményét, és akkor ugrana a jól fizető állás. Sőt még akár azt is feltételezhetjük nem szakmai rátermettség miatt kerülnek az emberek ilyen pozíciókba. Igen, ma Magyarországon gondolhatjuk, hogy ez a felállás: aki hibázott azt nem lehet kirúgni, mert politikai érdek, hogy maradjon.

Ellenben a kis 18 éves srácot nem védi senki, nincs mögötte pártérdek, oligarchaérdek, semmi. Úgyhogy megpróbálják rajta elverni a port.

Csak hát sokunknak pont ebből van elege. Mert bizony sokakért jöhetne éjszaka a rendőrség, a 18 éves srác helyett.

Kit fognak elvinni azért, hogy hagyták a 3-as metrót lerohadni? Hol van a felelősségre vonás a 4-es metró miatt, hol van a Fidesz által még januárban belengetett vizsgálóbizottság, amiből eddig semmi se valósult meg? Miért nem nyomozott Polt Péter és az ügyészség ezekben az ügyekben akkor sem, amikor konkrét papírokat és dokumentumokat kapott?

De nem, ebben az országban nem értük jön a rendőrségi autó éjszakai kihallgatásra (tényleg miért kell éjszaka kihallgatni ezt a srácot, ha nem direkt megfélemlítésből?), hanem a kisemberekért, akiknek nincsenek milliárdjaik, nincsenek politikai kapcsolataik.

Mi ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy megvédjük egymást a hatalommal szemben, hogy jelezzük, hogy most már elég volt!

Cikkünk megírásának pillanatáig 18000 db 1-es értékelésnél jár a BKK Facebook-oldala. Ez reggel még huszonegynéhány volt. A BKK undorító döntése elleni kiállásként kezdhetjük is azzal, hogy ezen a linken adunk egy egyes értékelést a cégnek. Hátha százezer visszajelzés után legalább egy bocsánatkérés elhagyja a szájukat!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.