Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a Fidesz betiltja az óriásplakát-kampányokat, akkor újabb szöget üt a magyar politika koporsójába

Ez a cikk több mint 6 éves.

Gulyás Gergely állt ki szerdán a nép elé, hogy elmondja, a Fidesz olyan javaslatot nyújt be a parlament elé, amely tiltaná a politikai óriásplakátok kihelyezését kampányidőszakon kívül. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy ezzel csökkenhetne a korrupció, hiszen nem tudni, mennyit fizet a Jobbik Simicska Lajos plakáthelyeiért, tehát biztos korruptak.

d_yt20170602007.jpg

(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Nyilván az ember vakbele röhög, amikor a Fidesz valaki mást vádol korrupcióval, és igazán vicces az lett volna, ha visszakérdezett volna valaki: honnan tudjátok Gergő, hogy a Simicska ár alatt adja a plakátjait a Jobbiknak, nektek is úgy adta még pár éve?

De az ember nem röhög, mert végtelenül cinikus antikorrupciós intézkedésnek eladni egy, a kormány hatalmát tovább betonozó intézkedést.

A törvény szövege ugyanis a politikai plakátok kirakását tiltaná meg kampányidőszakon kívül a pártoknak és a kormánynak. Egyrészt kérdéses, hogy az eddigi is társadalmi célú hirdetésként futó, például az „Állítsuk meg Brüsszelt” plakátokra vonatkozna-e ez a tiltás. Másrészt biztos nem vonatkozna a CÖF-re, amelyről tudjuk, hogy a magyar adófizetők pénzéből lett feltőkésítve (például a Magyar Villamos Műveken keresztül, ahogy annak kommunikációs vezetője a hétvégén el is szólta magát), a Rogán-féle propagandaminisztérium utasítására. Szerencsére ebben a korrupcióban Gulyás Gergely nem kíván cselekedni, ellenben azt láthattuk 2014-ben is, hogy többszáz milliót költött a CÖF az ellenzék pártjainak besározására, feltehetőleg már akkor is közpénzből.
Elnézést kérünk olvasóinktól, ezen a helyen korábban tévesen írtuk, hogy a CÖF-re ne vonatkozna a tervezet, az eddigi információk szerint fog rájuk is vonatkozni,

Tehát első körben is látható, hogy ez a javaslat a Fidesznek kedvez.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

De képzeljük el, mi látszódott volna bármilyen ellenzéki erőből, ha az elmúlt 2 évben nem lehetett volna politikai célú óriásplakát-kampányokat csinálni az országban? Elég siralmas képet kapunknánk. Nincsenek Kétfarkú-kampányok, nincs Momentum- és Jobbik-kampány, nincs Botka és a „Fizessenek a gazdagok”.

A Fidesz a választási eljárási törvényt is úgy szabta át még 2013-ban, hogy csökkentse az ellenzéki pártok elérési lehetőségét. Miközben a Fidesznek ott van az egyre nagyobb médiabirodalma, lényegében korlátlan pénz áll rendelkezésére a többi párthoz képest (a héten derült ki, hogy csak a Ripost nevű újság állami hirdetéseken keresztül való finanszírozására több pénz költött a Fidesz által foglyul ejtett magyar állam, mint amennyi pénzt az MSZP a szavazatai után ebben az évben kap állami támogatásként), egyre több olyan korlátozó klauzula lép be a politikába, ami látszólag egyenlőségre törekszik, de lényegében a Fidesznek ad előnyt.

Például a kampányban is csak a köztévén lehet majd választási hirdetést közzétenni televízióban. Persze mindenkinek ugyanannyit, de vajon a köztévén keresztül hány ellenzéki szavazót lehet elérni és mozgósítani?

A Fidesz a különböző kampányeszközök tiltásával a mozgósítást és az elérést nehezíti. És minél kevesebb eszközzel tudják elérni az ellenzéki pártok az embereket, annál nehezebb lesz megteremteni  a pörgős, lendületes kampány eléréshez szükséges hangulatot, aminek eredményeképp  többen mennek el szavazni.

A Fidesznek viszont erre nincs is szüksége, hiszen stabil 2 milliós tábora nagy része akkor is elmegy szavazni, ha fekete eső esik, és őket el is tudják érni saját média/propagandatermékeikkel. Sőt még a tábor megbomlásának is kisebb az esélye, ha egyszerűen betiltják vagy mindinkább korlátozzák azokat az eszközöket,, amelyekkel el lehet ezeket az embereket érni. Az óriásplakát pedig ilyen.

Tehát elsőre jól hangzik, hogy lehet, hogy van esély megszabadulni a politikai hirdetések egy részétől az életünkben, de ez valójában pont az alulról építkező, az új, a Fidesztől független politikai formációkat gátolja meg abban, hogy lendületbe jöjjenek, hogy erősödjenek.

Vagyis a Fidesz szokás szerint egy antipolitikus gesztust tesz, hogy még jobbanapolitizálja a társadalmat, csökkentse az elérés, a politikai aktivitás növelésének lehetőségét.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.