Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cikkünk nyomán Kocsis Máté lényegében visszavonta a 14 év felettiek játszótér-használatát büntető rendeletet

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma tárgyalta a nyolcadik kerületi önkormányzat azt a rendeletcsomagot, amelyről a Kettős Mérce közölt először írást, és amelyben a 14 év feletti játszótér-használókat büntette volna az önkormányzat. Kocsis Máté kikelt a hisztériakeltők és a politikailag motivált támadások ellen, de azért visszavonták a javaslatot, és egy új került a helyébe.
kocsis_mate_jatszoter.jpg

(Fotó: MTI / Földi Imre)

Kocsis Máté a rendelettervezet felvezetőjében külön pontot szentelt a játszótér-használatról szóló sajtópolémiának. Sajnos azonban nem beismerte, hogy rossz javaslatot nyújtottak be, hanem hosszan értekezett a gyerek nélküli liberális újságírókról, akiknek nincs is köze a kerülethez (amúgy én három év kihagyással húsz éve élek Józsefvárosban, és itt nevelem a gyerekem). Rosszindulatú hisztériakeltésnek nevezte a cikkemet, amely a végül általa is elkaszált módosítóról szólt. Közölte, ő nem bloggereket képvisel, hanem a lakosokat, és Erőss Gábor Párbeszédes önkormányzati képviselő érdekcsoportjához sorolt, és egyéb válogatott hülyeségeket mondott, például azt, hogy azzal vádolták a kerületet, nem engedné be a szülőket a játszótérre (ilyet senki se írt).

Ez volt az eredeti javaslat, és itt írtunk róla:

14/A.§ Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, – kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát – megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Ami a lényeg, hogy visszavonták a hadoválás tárgyát képező rendeletrészt, és egy olyant nyújtottak be, amelyben már nem szerepel a 14 éves korhatár (mert úgyis csak attól fölfelé tudnak büntetni, mondta a jegyző), a játszótér-használat helyett pedig a játszótéri eszközök nem rendeltetésszerű használata került be. És azt is megígérték, hogy minden eszközre kirakják a gyártó használati előírásait, hogy a 14 év felettiek tudják, szabad-e használni azt vagy sem. A bírságnál pedig egy minimum 10 ezer forintos értékhatár került be még, a 200 ezres felső határ szintén megmaradt.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Ezután Kocsis Máté még nyomott a showt, hogy ők nem akarnak egyetlen kerületi lakót se megbüntetni (akkor miért hoznak olyan rendeletet, amelyben büntetéssel szankcionálnak mindent?), és hogy a közterület-felügyelők nem is fognak büntetni az első 1-2 esetben (ami azért vicces, mert ezek szerint azt kéri az önkormányzat alkalmazottaitól, hogy ne tartsák be az általa hozott rendeleteket).

Azt is megtudhattuk, ez a rendelet senki ellen nem szól, hanem mindenkit véd. De mégis miért beszél szankciókról a rendelettervezet, ha senkit nem akarnak büntetni?

Az egész csomag előkészítéséről sok mindent elmond, hogy még olyan módosítást is be kellett adni, amely a kötelező pórázhasználat alól kivonja a kutyafuttatókat, mert az eredeti szöveg szerint ott is kötelezően pórázon kellett volna tartani a kutyákat…

Egyébként az ellenzéki képviselők próbálták elmagyarázni Kocsis Máténak, hogy szó sincs hisztériakeltésről, egyszerűen rossz volt a beterjesztés, és azt is próbálták vele megértetni, hogy talán nem büntetéssel kéne megoldani minden problémát a kerületben, és talán a 14 éven felettiek számára létrehozott terek jobban segítenének, mint a kamaszok büntetgetése.

Nyolcadik kerületi polgárként egyébként sírva-röhögős volt végignézni az ülést, ahol Kocsis Máté vagy harmincszor hisztérikusan elmondta, hogy hisztériakeltés zajlik. Hasonlóan vicces-szomorú volt látni, hogy a került egyöntetű véleményeként hivatkozik egy nevetségesen propagandisztikus és irányított konzultációra, amire 10 ezer kitöltés érkezett a 70 ezres kerületben.

Újságíróként viszont baromi jó érzés volt, hogy sikerült egy hülye rendeletet megakadályozni, ami annyira volt hülye, hogy végül tényleg vissza is vonták a médianyomás miatt. Vajon mi történik, ha nem találjuk meg ezt az előterjesztést, ha nincs ez a nyomás, simán megszavazza a képviselőtestület?

Úgyhogy ha láttok ilyen buta előterjesztéseket, küldjétek el nekünk, és támogassatok minket, hogy továbbra is függetlenül, 100 százalékban a ti támogatásotokból végezzük a munkánkat!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.