Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Csak a pénzt akarják” – most a mentősökről írt lejárató cikket az Origo és a Fidesz propagandagépezete

Ez a cikk több mint 6 éves.

Május 31-re a mentősök egyik szakszervezete tüntetést hívott össze Elég volt címmel. Az ok egyszerű: bár a kormányzat és a mentőszolgálat 60 százalékos béremelést ígért, csak 10 százalékot kapnak a mentősök. Szóval az ok egyszerű, kivéve ha a kormányzati propagandának dolgozol, mert szerintük egyszerűen csak a szakszervezet menti a pénzét, béremelésről nincs is szó az Origo cikkében.

mentok-tuntetes-1024x681.jpg

Nagyon úgy tűnik, már az is lényegtelen a kormánypropaganda számára, hogy ki kritizálja őket, és miért, a lényeg le kell csapni az ellenségre. Most éppen a mentősökre.

Az Origo nem a meg nem adott fizetésemelésről ír, ez szóba se kerül. A cikk lényege a tüntetést szervező szakszervezet és vezetőjének támadása. De mivel felháborító pártkötődést, Soros vagy Simicska kezét nem tudták előásni, így abba kötöttek bele, hogy a szakszervezet a munkáját végzi.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége és vezetője, Kusper Zsolt ugyanis beperelte a magyar államot, hogy az állam fizessen egészségkárosító kockázati pótlékot minden utcai szolgálatot teljesítő mentősnek, a brutális munkaterhelés miatt, havi 20 ezer forint mértékben. Ezt a pert első és másodfokon is megnyerték a szakszervezet által képviselt mentősök, de két hónapja a Kúria megsemmisítette az ítéletet, és visszaküldte első fokra.

Erről az ítéletről a szakszervezeti vezető egyébként így nyilatkozott a 168 Órának:

A döntés csak hab volt a tortán, ráadásul minimum meglepő, hogy a Kúria saját korábbi állásfoglalásával megy épp szembe. A közterület-felügyelőknek ugyanis jogosnak ítélte a különpótlékot, vagyis álláspontjuk szerint az veszélyes üzem, míg a mentőké nem.

Erről a pótlékról ír az Origo úgy, hogy a szakszervezet „egyszerűen ‘bebolondította’ a tagságát azzal, hogy szerez nekik egy kis plusz pénzt”.

Egy kis plusz pénz. Ez lenne az egészségkárosító munkáért kért pótlék. Mintha a mentősöknek ne lenne tényleg brutálisan nehéz a munkájuk, és nem lennének tényleg alulfizetve. Egy mentőápoló körülbelül 90-110 nettót keres havonta, míg egy mentőorvos 120-150 ezret.

A kormánypropaganda szerint a jogos jussukért kiálló dolgozók csak „egy kis pluszpénzt” akarnak.

Le kell számolni ezzel a propagandával végre, és ki kell állni a mentősökkel együtt. Szerencsére a következő két hétben mindkét ügyben tehetünk személyesen is: 21-én, vasárnap a CEU, a civilek és a sajtószabadság mellett tartandó tüntetésen, míg 31-én a mentősök tüntetésén!
A vasárnapi tüntetés: https://www.facebook.com/events/1501715033214641/
A mentősök tüntetése: https://www.facebook.com/events/1408128105892950/

De itt nem állnak meg. A cikk lényege emellett az, hogy a szakszervezet átverte a dolgozókat, mert milliárdokba fog kerülni a perköltség, amit majd a dolgozóknak kell kifizetniük, és most ezért szerveznek tüntetést. Bár az nem derül ki a cikkből, hogy a milliárdos adósságra miért lenne a tüntetés megoldás, de az igen, a szakszervezet szerint hülyeség a milliárdos adósságról szóló állítás, maximum tízmillióról lesz szó, és amúgy is, szerintük megfogják nyerni a pert, legkésőbb Strasbourgban, így nem nekik kell állni a perköltséget, és ha mégis, akkor ki tudják azt fizetni.

A cikk harmadik állítása, hogy a korábban másodfokon már megnyert per után a Mentőszolgálat által kifizetett pótlékot is vissza kell fizetni, és ezzel is becsapta a szakszervezet a dolgozókat. Mintha egy jogérvényesítő eljárás, a szakszervezeti munka csapda lenne, mintha nem a bérük ki nem fizetése, a veszélyességi pótlék meg nem adása lenne a szemétség, hanem az, hogy a dolgozók harcolnak a jussukért.

A 168 Óra állítása szerint a Mentőszolgálatnál berendelték a regionális vezetőket, hogy próbálják lehűteni a hangulatot a tüntetés előtt. A lap cikke szerint több helyen nem engedik a tiltakozni szándékozóknak, hogy szabadságként kivegyék a tüntetés napját.

Persze a cikk célja egyértelmű: lejáratni a mentős szakszervezetet a tüntetés előtt, megosztani a mentősöket, saját szakszervezeti vezetőik ellen hangolni.

És ami talán még fontosabb: bennünk, többiekben akarnak gyanút kelteni a mentősök ügyével szembe, hogy ne valósulhasson meg a társadalmi szolidaritás, ne állhassunk ki együtt egy mindannyiunk számára fontos ügy mellett, hanem a mentős szakma egyedül, magára maradva álljon a kormányzattal szemben.

De nem csak azért fontos minderről írni, hogy átlássuk ezt a hazugságot. Hanem azért is, hogy pontosan lássuk, mi történik ebben az országban.

Nem úgy lesz valaki a kormány ellensége, és nem azért állít be valakit a kormánymédia a magyar nép ellenségének, mert ennek bármi valós alapja van, hanem azért, mert a kormány mindenkinek neki megy, aki harcolni mer a jogaiért. A mentősök és szakszervezetük mögött nyilvánvalóan nem állnak idegen erők, mégis támadás alá kerülnek, mert ki mernek állni azért a béremelésért, amit a kormány megígért nekik. Pedig az eventbe, még csak nem is a kormányzattal, hanem a mentőszolgálattal szembeni követelésről írnak, vagyis még látszatát is el akarták kerülni a kormányellenességnek.

De a kormányellenesség nevetséges bélyege mindenkinek jár, aki akár csak eltérő véleményt, vagy a kormányzás logikájába nem illeszkedő követelést fogalmaz meg.

Ez a tanulsága ennek a propagandának, hogy bárkiből lehet a nemzet ellensége, ha ki mer állni a béréért, a jobb munkakörülményéért, és ezért bárkit megpróbál elnyomni a Fidesz.

A melós, aki fellép a jogos jussáért, az is a nemzet ellensége lesz. A mentős (!!), aki életeket ment nap mint nap, és ezért joggal várja el a megbecsülést és a tisztességes megélhetést, szintén a nemzet ellensége lesz. Pedig a jólét, a biztos megélhetés nem csak a kormánypárt oligarcháinak járna ebben az országban!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.