Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legyél akár az Akadémia elnöke is, ha nem engedelmeskedsz, másnap a Fidesz-média betámad

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kedden a Magyar Tudományos Akadémia nagy többséggel elfogadott egy határozatot, amelyben kiáll a CEU mellett. Ugyanezen a közgyűlésen újraválasztották Lovász Lászlót az Akadémia elnökének, akit korábban egyébként nem a Fidesszel szemben, hanem a Fidesz bólintása mellett választottak meg az MTA élére.

9_lovasz_laszlo_mta_elnok.jpg

(Fotó: Botos Tamás / 444.hu)

Ma Fidesz-média egyik lapjában, a 888-on (egy egyébként erdélyi magyar, tehát feltehetően román-magyar kettős állampolgár szerző tollából) cikk jelent meg. Ebben először arról írnak, szerintünk nem elfogadható, hogy az MTA politizál, kiáll a CEU-ügyben, majd azt feszegetik, hogy mivel Lovász amerikai állampolgár is, ez nem vet-e esetleg fel nemzetbiztonsági kockázatokat.

A Kicsoda Lovász László? című bekezdésben a szerző azt taglalja, hogy Lovász eltitkolja amerikai állampolgárságát, mert az nincs fent a Wikipedia-oldalán, csupán a saját önéletrajzában szerepel az ELTE honlapján.

Egészen elképesztő ez az egész. Egyrészt nem Lovász döntött a kiállásról, hanem az MTA közgyűlése. Másrészt, eddig senkit sem zavart Lovász amerikai állampolgársága, sem maga Lovász, de ahogy olyan dologhoz adja a nevét, ami ellentétes a Fidesz politikájával, már jön is a lejárató cikk.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Vajon a Fidesz-média miért nem ír cikket arról, hogy Andy Vajna amerikai állampolgársága a kaszinóbizniszben, a magyar kultúrában és a magyar médiában elfoglalt szerepe szempontjából nemzetbiztonsági kockázatokat vett fel? Mondjuk azért nem, mert ő házon belül van, a Fidesz oligarchája.

De leszögezhetjük: tök lényegtelen, hogy ki éppen a megtámadott célszemély, vagy hogy van-e logikai értelme a támadásnak, az jönni fog. Hogy éppen Lovász László a célpont, akinek megválasztása nem volt a Fidesz ellenére még 3 éve, lényegtelen, ahogyan az is lényegtelen, hogy csak egy baromságot tudnak róla kitalálni. A ellenségképet ki kell jelölni, a tábornak meg kell próbálni elmagyarázni, hogy az akadémikusok nem azért tiltakoznak, mert látják mekkora probléma lenne Magyarországnak a CEU elvesztése, hanem mert Amerika ügynökei.

A kérdés tényleg csupán az, hogy ez normális ország-e még így Normális élet-e az, ahol ha ellenvéleményt mondasz, lesújt rád a kormány propagandája? Lehet-e így jól vezetni egy országot, ha minden ellenvélemény el van fojtva? Mert nem az a végső kérdés, hogy ki kormányozza az országot, hanem az, hogy nekünk, magyar állampolgároknak jobb lesz-e ettől a politikától.

Erre pedig egyértelmű a válasz: nem.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.