Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen törvényjavaslatban mutatja be a Fidesz, hogy írja saját magára a választási szabályokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A héten Kósa Lajos és Halász János nyújtott be egyéni képviselői inditványt a választási eljárásról szóló törvény kapcsán, hogy megpróbáljon fellépni Simicska Lajos óriásplakátjaival szemben. Az eset azért érdekes, mert amikor 2013-ban meghozták az új választási eljárásról szóló törvényt, a szöveget úgy írták meg, hogy az akkor még Fidesz-oligarcha Simicska plakáthelyeit hozza előnybe más választási kampánymódszerekkel szemben. Úgy tűnik, most hogy Simicska nem haver, már a választás tisztasága is mást követel meg a Fidesztől.csak-a-fidesz-e1490775627942-1024x509.jpg

kép: MTI / Mohai Balázs

Kósáék javaslata egyszerű, és egy tisztességes országban korrekt is lenne. A kampányidőszakon kívül jogellenesen szerzett vagyoni előnynek minősülne, ha valaki kedvezményt ad egy pártnak plakát kihelyezésére. A plakátcégeknek nyilvánosságra kell hozniuk, melyik pártnak, milyen plakátra mennyi helyet biztosítottak, és a plakáthelyek listaárát is.

A javaslat alapvetően jó lenne, csakhogy kibújik a szög a zsákból. Már 2014-ben is a CÖF kampányolt a Fidesz helyett, hogy a kormánypárt megkerülje saját, kampányfinanszírozásról szóló törvényét. A CÖF-re most se vonatkozna a törvény, ahogy az állami hirdetésekre sem. És emlékszünk még, hogy 2014-ben az állami hirdetések tipóját ingyen odaadta a Fidesznek a magyar állam? A Fidesznek emellett olyan pénzügyi többletereje van mondjuk az LMP-hez képest, hogy hiába lehet egységáron plakáthelyet vásárolni, nem lesz egyenlő verseny.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

De ennél is visszataszítóbbnak látjuk a helyzetet, ha megnézzük, hogy mit tartalmaz a jelenleg érvényes, 2014-es, még Fidesz-haver Simicskára írt választási eljárási törvény. A törvény azt mondja, hogy kereskedelmi tévében nem, csak a közmédián hirdethetnek a pártok. Ez azt jelenti, hogy az RTL-en, az ATV-n, és a Hír Tv-n nem lehet közzétenni politikai hirdetéseket, és mivel a közmédiát főleg kormánypártiak nézik, az ellenzéki pártok elesnek egy lehetőségtől, hogy saját szavazóikat elérjék és mozgósítsák. Újságokban, interneten lehet hirdetni, de csupán előzetes listaár alapján, és csak ott, ahol ezt előre kérelmezi az adott médiatermék. Egyetlen terület, az óriásplakát-biznisz az, ami Kósáék mostani tervezete előtt mindenfajta szabályozástól mentes volt.

Nyilván azért, mert a plakáthelyeket uraló két nagy cég, Simicskáé, és egy francia vállalkozás is, akkor még a Fidesz közelében vagy kezében volt.

De úgy tűnik, most hogy Simicska már nem a Fidesz kegyeltje, megváltozik ez a törvény, és már a kormánypárt az óriásplakát-piacot is korltázoni akarja. Nem azért, mert így a tiszteséges, hanem azért, mert ez a Fidesz érdeke.

A szabályozás persze nem az állami, vagy CÖF-hirdetésekre vonatkozik, csak a pártokra. A pártokat korlátozzák, miközben saját versenyelőnyüket írják bele a törvénybe. A Fidesz választási rendszere egyre inkább egy olyan tákolmányra hasonlít aminek lényege, hogy kiskapukat nyisson a kormánypártnak, és korlátozza a többi politikai szereplőt.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a vitás ügyekben csak olyan testületek, például a helyi bizottságok, a Nemzeti Választási Bizottság, majd a kúria fog döntéseket hozni, amik számos alkalommal bizonyították, hogy távolról sem függetlenek.

Hiába próbálja a Fidesz eltüntetni még a nyomát is annak, hogy Simicska Lajos valaha az oligarchájuk volt, ez a törvényjavaslat szépen megmutatja, mit jelentett az a valóság, amikor a Fidesz volt Lajos csicskapártja.

És hiába próbálják meg elmagyarázni, hogy nem magukra írják a választási eljárást, a választást szabályozó törvényeket, ez a mostani javaslat szépen megmutatja, hogy a jelenlegi választási törvény arról szól: Csak a Fidesz!

Igen, a Fidesz a törvényekbe írja bele saját hatalmának fenntartását.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.