Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kivonult a Fidesz, hogy ne vizsgálhassa a Nemzetbiztonsági bizottság a kormányhonlap orosz kódját

Ez a cikk több mint 7 éves.

Határozatképtelenné vált a nemzetbiztonsági bizottság ülése, miután Németh Szilárd, a bizottság alelnöke és a fideszes képviselők felálltak, és elhagyták a termet. Méghozzá közvetlenül azután, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal felé azt a kérdést intézte, vajon miért egy orosz céget vont be a kormány a mostani nemzeti konzultáció adatainak feldolgozásához, hogyan történt a kapcsolat kialakítása, és valóban kihagyták-e a titkosszolgálatokat a kóddal kapcsolatos intézkedésekről. Szél kérdése után Németh és a fideszes kör szó nélkül kivonult, így Molnár Zsolt kénytelen volt az ülést határozatképtelennek nyilvánítani.

nemetth.jpg

Németh Szilárd röhög a markába. Fotó: Hermann Ildi

„2014 óta ülök a bizottságban, és ilyenre még nem volt példa, soha” – nyilatkozta a Kettős Mércének Szél Bernadett. „Olyan már volt, hogy kényes kérdésekben nem nyilvánítottak véleményt a fideszes képviselők, vagy csak simán leszavazták, de olyan, hogy szó nélkül kivonultak volna, nem történt még” – fogalmazott. Arról, hogy vajon mennyire tekinthető szabályosnak a fideszes képviselők tömeges lelépése, Szél nem tudott csak annyit mondott: fogalmam sincs, hogy ilyet elvileg lehet-e tenni, de hát ez politika, úgy tűnik, itt már bármit meg lehet tenni.”

„Nem ez lett volna az egyetlen kérdés, amit feltettünk volna ma a bizottsági ülésen, viszont az biztos, hogy ezt az ügyet sem hagyjuk annyiban. Büntető feljelentést már tettünk, de tervezzük a további lépéseket is, hogy kiderítsük, mi az igazság a magyar kormány és a Yandex közti együttműködésben. Amit itt látni kell, az az, hogy minden egy irányba mutat: a paksi összeborulás Oroszországgal, az iráni atompaktum, most a magyar kormány adatvédelmi szabályokat szeg meg egy orosz céggel karöltve… Mégis ki kormányoz itt?” – tette fel a kérdést Szél.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A bizottság MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt elmondta, hogy a fideszesek a kód lekapcsolása után másodszor is minden kétséget kizáróan elismerték a komoly nemzetbiztonsági kockázatot azzal, hogy kivonultak. Molnár elmondta, hogy a bizottságnak egyébként jogában állt volna leállítani a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva a teljes nemzeti konzultációs oldalt.

Így viszont más eszközökhöz nyúlnak az ellenzékiek. A DK feljelentést tesz, az MSZP és az Együtt pedig Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul. Valamint Molnár írásbeli kérdést is intéz Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Korábban a 444 írta meg, hogy a Yandex nevű orosz cég kódja fut a nemzeti konzultáció kormányzati oldalán, ami továbbítja a kitöltők személyes adatait orosz szerverekre. Ugyanez a cég ismerte be 2011-ben, hogy adatokat oszt meg orosz titkosszolgálatokkal, például kiadták azoknak az adatait, akik támogatták Paypalen a legismertebb orosz ellenzékit, Alekszej Navalnijt.

A kormányzati tájékoztatási központ egy nap néma csend után annyit bírt reagálni a súlyos vádra, hogy „a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják” és „a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak.”

Majd fogták és lekapcsolták a „technikai funkciót.” Azaz beismerték, hogy problémás volt a Yandex kódja.

Diószegi Horváth Nóra – Kálmán Attila

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.