Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az otthonteremtés művészete: neves írók műveit árverezik el, hogy hajléktalan embereket segítsenek

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Van ez a lakás vagy nincs?” – Nádasdy Ádám verse talán még sosem volt aktuálisabb. Nem véletlen, hogy árverésre bocsájtja. Ma, amikor a lakhatási szegénység egyre többeket érint Magyarországon. Ma, amikor a kilakoltatások száma meredeken emelkedik. Ma, amikor az, hogy valakinek biztos otthona legyen, egyre bizonytalanabbá válik. Ez a lakás még nincs, de lehet. Méghozzá ennek a versnek, és még számos más felajánlásnak köszönhetően.

servud.jpg

Fotó: avarosmindenkie.blog.hu

A Könyvhajlék nagyszerű, és egyben létfontosságú kezdeményezés is. Hiánypótló a tekintetben, hogy nem csak rávilágít arra, hogy ma Magyarországon mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy mi történik embertársainkkal, de egyben utat is mutat, hogyan segíthetünk rajtuk.

Miről is van szó?

A Szépírók Társasága 20. születésnapját valami fontos és értékes kezdeményezéssel szerette volna megünnepelni, ezért kereste meg az Utcáról Lakásba Egyesületet az ötlettel, hogy szépírói örömmel ajánlják fel életművük néhány személyes darabját, a bejövő összegből pedig támogatják az egyesület Mobilház-programját.

Kemény Zsófit (slammer, költő, író) kérdeztük

Te mit ajánlottál fel?

A legutóbb írt, most éppen legkedvesebb versemet másoltam le, az a címe, hogy Hüvelyes, zsenge borsó. Ennek önmagában, mint tárgynak természetesen nincs valós értéke, a lényeg, hogy ürügyet ad az adakozásra.

Miért érzed fontosnak, hogy támogass egy ilyen kezdeményezést?

1994-ben születtem, tehát amióta élek, mindig látok hajléktalan embereket az utcán. És mindig rettenetesen sajnálom őket, amiért nincs hova hazamenniük. Amikor Gács Anna (a Szépírók Társaságának elnöke) írt, hogy létezik a Könyvhajlék-kezdeményezés, nagyon megörültem, hogy ha csak kicsit is, de valamennyit talán tudunk segíteni valakinek abban, hogy otthonhoz jusson.

Szerinted miért van az, hogy a lakhatási szegénységről ennyire keveset beszélünk, és miért ilyen súlyos probléma ez ma Magyarországon?

Rengeteg oka van, én nem vagyok szociológus, tehát valószínűleg a negyedét sem tudnám ezeknek az okoknak felsorolni: a felgyorsult urbanizációtól, a munkanélküliség őrületes tempójú növekedésétől az elszabadult ingatlanárakon, a szociális bérlakás-építési kötelezettség alóli kibújás intézményesülésén át a devizahitelek bebukásáig. És szerintem a tehetetlenségünk miatt beszélünk erről keveset. Mindnyájan tudjuk, hogy tennünk kéne valamit, de nehezen találjuk meg a módját.

Hogyan lehetne ezen változtatni?

Ez a kezdeményezés, a Könyvhajlék-aukció például egy mód. Össze szeretnénk gyűjteni egy látható összeget arra, hogy valakik, akiknek eddig nem volt otthonuk, most kaphassanak egy lehetőséget.

„Tárgyalásban vagyunk önkormányzatokkal is arról, hogy a programhoz telkeket kaphassunk használatba, és az elképzelés szerint egy saját telket is szeretnénk venni. Ezekre telepítjük a mobilházakat. Az árverésen befolyó összeget a telekvásárlásra fogjuk fordítani. Magukat a mobilházakat társadalmi vállalkozók, befektetők vehetik meg, akik ezzel nem csak szociális segítséget nyújtanak rászorulóknak, de a befektetésük egy idő után meg is térülhet, így mindenki nyer” – mondja Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa. Egy-egy ilyen mobilháznak több előnye is van, azon kívül, hogy viszonylag gyorsan felhúzható egy erre alkalmas helyen, leginkább az ára az, ami ma kiutat jelenthet mindazoknak, akik az otthontalansággal küzdenek.

Mert hát lássuk be: ma Magyarországon lakni lassan luxussá válik. Egekbe emelkedtek az ingatlanárak, az albérletek jóformán megfizethetetlenek. S eközben egyre többen küzdenek a befizetetlen számlákkal, a hátralékokkal (ennyit a rezsicsökkentésről…), a kilakoltatások száma pedig folyamatosan emelkedik. Ma Magyarországon a lakhatási szegénység olyan probléma, amit kezelni kéne, ám úgy tűnik, hogy erre politikai akarat nincs, vagy legalábbis nagyon kevés van. És itt jönnek be a képbe az olyan társadalmi kezdeményezések, mint amit az Utcáról Lakásba Egyesület és a Lakhatás Most Lakásügynökség valósít meg.

530_2017_02_20_12_04_13_kellegyhaz_fokep.jpg

Mitől lesz ez más?

A mobilház-programba hajléktalan emberek pályázhatnak majd, méghozzá azért, mert számukra elsődleges fontosságú az, hogy legyen egy biztos pont az életükben, és jelenleg a hajléktalanellátó rendszerből nincsen valódi kivezető út. „Ez mindenki számára egy nagyon jó megoldás lehet: elsősorban természetesen azoknak a hajléktalan embereknek, akiknek eddig nem volt otthonuk, de nyer velük a befogadó önkormányzat is, amelytől az üresen álló telket megvesszük, és a kerület hajléktalan embereinek is segíteni tudunk. Márpedig ez egy fontos kiindulási pont, egy nulladik lépés: megteremteni egy biztos pontot ezeknek az embereknek, hogy az energiáikat az életük más területeire tudják koncentrálni” – mondja Bende Anna, az egyesület elnöke.

A konstrukció szerint mind a bekapcsolódó vállalkozókkal, önkormányzatokkal, mind a beköltözőkkel egyedileg köt szerződést az egyesület, amiben megállapodnak arról, hogy mennyi ideig használhatják egy viszonylag alacsony bérleti díj ellenében a mobilházat. A vállalkozókkal és az önkormányzatokkal jellemzően 15 éves lízingszerű szerződésben gondolkodnak, ami ha lejár, az egyesületre száll a mobilház – amit aztán újra fel tudnak majd ajánlani azoknak, akiknek szüksége lesz rá. Természetesen a bérlőknek nem kell ilyen hosszú távra elköteleződni a programban.

Ha vasárnap nem tudsz eljönni az aukcióra, de szeretnéd támogatni a Mobilház-programot, itt is megteheted.

Tulajdonképpen élhető alternatívája ez a fővárosban sokszor nagyon bürokratikusan, de elsősorban hiányosan, és a hajléktalan emberek számára jellemzően nem hozzáférhetően működő szociális bérlakás-programoknak, amelyek legtöbbször egyáltalán nem jelentenek megoldást az otthontalanságra (elég csak a VIII. kerület penészes, rossz állapotú, jóformán élhetetlen bérlakásaira, illetve a több mint 1000, csak ebben a kerületben érthetetlen módon üresen álló szociális bérlakásra gondolni) – ezzel szemben az ULE használt és új mobilházakat telepít az önkormányzati és magántulajdonú telkekre (melyek felajánlóit szintén várják).

Ehhez azonban első lépésként az kell, hogy a Könyvhajlék aukcióján minél magasabb áron keljenek el az árverésre felkínált tárgyak április 9-én.

Az árverésre felajánlók névsora meglehetősen impozáns: Bódis Kriszta, Dragomán György, Erdős Virág, Esterházy Péter hagyatékából Esterházy Gitta, Grecsó Krisztián, Kemény Zsófi, Kornis Mihály, Nádas Péter, Nádasdy Ádám (a kezdésként említett vers kéziratával), Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szvoren Edina, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, Závada Pál és Závada Péter is hozzájárul az aukció sikeréhez. A műsorvezető Nyáry Krisztián, az árverésvezető Király Júlia lesz, az eseményen fellép többek közt Bródy János, a Müller Péter Sziámi-Kirschner Péter Duó, Rutkai Bori és Szalóki Ági is. Az árverésre felajánlott tételeket itt tudod megnézni, az esemény meghívóját pedig itt találod. Ez pedig Parti Nagy Lajos üzenete a Könyvhajlék támogatóinak.

Két okból is nagyon fontos ez a kezdeményezés. Egyrészt megmutatja azt, hogy mindannyian hozzá tudunk járulni (ki a munkájával, művészetével, ki annak pártolásával) ahhoz, hogy másoknak otthont szerezzünk. De azért is, mert megmutatja, hogy a művészetnek igenis van teremtő ereje: van, illetve lesz ez a lakás, ha megteremtjük a feltételeit. Vagy, ahogy az aukció szervezői írták: „Mert a könyv hajlék, az olvasás összeköt.”

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.